Republica Moldova în UE - avantaje şi dezavantaje
0Despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană se vorbeşte din anii ’90, aproape imediat după obţinerea independenţei. Tot de atunci se discută intens despre avantajele şi dezavantajele integrării.
Integrarea Republicii Moldova în UE a fost tema principală pe care şi-au bazat discursurile partidele politice din ţară cu orientare proeuropeană. Cât de mult au convins oamenii despre avantajele integrării arată sondajele organizate periodic. La fel, se poate spune şi despre rezultatele pe care le-au avut cei care au combătut această idee. Dar care ar putea fi, într-adevăr, principalele avantaje şi dezavantaje ale integrării Republicii Moldova în UE?
Republica Moldova în UE - avantaje şi dezavantaje din punct de vedere economic
Adrian Lupuşor, directorul executiv al Expert-Grup, aminteşte că cea mai importantă realizare a Republici Moldova în 2014 a fost semnarea Acordului de Asociere cu UE şi zona de liber schimb. Acesta a amintit că Acordul de Asociere a fost semnat în condiţii dificile pentru UE: criza zonei euro, deprecierea monedei euro în raport cu dolarul, dar şi pentru Republica Moldova: restricţiile comerciale ale Federaţiei Ruse, contextul regional dificil etc. Lupuşor a subliniat că în 2014 au crescut exporturile Republicii Moldova în UE cu aproximativ 10%. „Din septembrie 2014 până în ianuarie 2015, exporturile către piaţa europeană, în euro, au crescut cu 13%. Creşterea exporturilor a amortizat pierderile cauzate de sancţiunile impuse de Federaţia Rusă”, a explicat expertul. În opinia sa, noul guvern trebuie să recupereze timpul pierdut, de la alegeri încoace, prin promovarea şi implementarea reformelor, mai ales a urgentării eliberării barierelor non-tarifare.
Republica Moldova în UE - avantajul social-politic
În raportul de sinteză „Euromonitor 2014”, prezentat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, sunt descrise principalele evoluţii şi carenţe în implementarea Planului de Acţiuni UE-Moldova în anul 2014. Experţii au explicat că atât Republica Moldova, cât şi UE au traversat un an dificil în 2014, dar relaţia dintre cele două părţi s-a consolidat prin ratificarea şi semnarea Acordului de Asociere. În rezultat, au fost înregistrate realizări mari, în special în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei.
Integrarea europeană în UE înseamnă justiţie independentă şi combaterea corupţiei. Având în vedere că Republica Moldova se află în topul ţărilor în care corupţia încă este un fenomen destul de răspândit, atunci orientarea proeuropeană poate reduce din acest flagel.
Republica Moldova în UE - avantaje şi dezavantaje în ceea ce priveşte cultura
Un alt avantaj este libera circulaţie, iar în rezultat - interacţionarea cu diverse culturi. Liberalizarea regimului de vize cu UE deja a revenit o realizare, iar astăzi cetăţenii moldoveni nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Europa. Acest lucru înseamnă nu doar revederea membrilor familiilor care lucrează de ani buni în ţările UE, dar şi interacţiunea cu civilizaţia europeană. Călătoriile în Europa reprezintă noi orizonturi, noi perspective de dezvoltare şi realizare a scopurilor pe care le au în scpeial generaţia tânără.
Republica Moldova în UE - dezavantaje
În ceea ce priveşte dezavantajele, se vorbeşte mult despre costurile pe care vor trebui să le plătească diverşi agenţi economici, în special cei de mediu, pentru a se alinia la standardele de mediu cerute de Comisia Europeană.
În general, dezavantajele integrării ţin de costurile pe care le va suporta atât statul, cât şi cetăţenii în parte. Este vorba despre costurile publice, care vor fi acoperite din bugetul de stat, costurile private, care vor fi suportate de întreprinderi, societăţi, agenţi economici, dar şi costuri individuale. Acestea din urmă vor fi lpătite de fiecare cetăţean pentru diverse reforme.
Şi cetăţenii au identificat câteva dezavantaje, participând la sondajele sociologice. Astfel, principalul dezavantaj al integrării Republicii Moldova în UE ar fi creşterea preţurilor. Aproape jumătate din populaţie ar crede acest lucru. Aproape o pătrime dintre oameni consideră că fenomenul migraţiei va lua proporţii, iar în jur de 20 la sută susţin că se va circula mai greu în ţările CSI.