Progrese minime în reformarea sectorului justiţiei din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai mari restanţe prezentate în raport este reformarea Procuraturii FOTO: Adevărul
Una dintre cele mai mari restanţe prezentate în raport este reformarea Procuraturii FOTO: Adevărul

Republica Moldova a realizat 69 % din planul de acţiuni prevăzut în Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei din cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acţiunile au vizat întreg sistemul justiţiei şi au fost finanţate prin proiecte ale Uniunii Europene.

Datele despre realizările în domeniul justiţiei au fost prezentate luni, 27 aprilie, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept în prezenţa mai multor reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Potrivit raportului anual privind Gradul de Implementar al Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei, cele mai multe realizări - 84% din totalul acţiunilor prevăzute în Strategie - s-au făcut în domeniul respectării drepturilor omului în domeniul justiţiei, iar cele mai puţine s-au făcut în domeniul integrităţii actorilor justiţiei - 53%.

vladimir grosu

Ca acţiuni concrete, raportul prezentat de către ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, menţionează faptul că, din 2011, când a fost lansată Strategia şi până în prezent, a fost lansat portalul web unic al instanţelor judecătoreşti, a fost adoptată legea privind răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a fost limitată imunitatea judecătorilor prin extinderea cercului de infracţiuni pentru care nu mai este necesar acordul CSM de a porni urmărirea penală împotriva lor. Alte acţiuni de bază menţionate în raport sunt faptul că a fost continuată aplicarea unor noi proceduri de selecţie şi evaluare a performanţei judecătorilor, lansarea şi pilotarea unui modul de distribuire aleatorie a dosarelor către judecători şi asigurarea înregistrării audio a tuturor şedinţelor de judecată.

În acelaşi timp, raportul indică faptul că una dintre cele mai importante reforme din domeniul justiţiei, cea a procuraturii, nu a înregistrat practic nici un progres. În special, este vorba despre faptul că încă nu a fost adoptată o nouă lege cu privire la Procuratură, care ar trebui să creeze condiţiile necesare declanşării unor reforme precise şi concentrate pe elemente exacte.

pirkka tapiola

Tot la capitolul restanţe sunt reformele ce ţin de aplicarea efectivă a noilor instrumente anticorupţie, precum testarea integrităţii profesionale a funcţionarilor publici, confiscarea extinsă a averilor acestora şi adoptarea proiectelor de legi ce ţin de reformarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi a instrumentelor cu care operează aceasta.

Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei a fost adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova în noiembrie 2011 şi reprezintă foaia de parcurs a ţării noastre pentru anii 2011-2016 în acest domeniu. Potrivit raportului, reforma justiţiei şi implementarea acestei Strategii este o componentă fundamentală a Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova şi a Planului de Implementare a Acordului de Asociere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite