Procurorii oferă detalii despre reţinerea lui Oleg Pruteanu, unul dintre liderii lumii interlope moldoveneşti: Niciodată nu se deplasa singur VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO
FOTO

Procurorii au oferit detalii miercuri, 4 octombrie, pe marginea reţinerii lui Oleg Pruteanu, unul dintre liderii lumii interlope din Republica Moldova, alias Borman, dar şi a altor membri ai grupării criminale conduse de acesta specializate în traficul de droguri în proporţii deosebit de mari. În total, au fost identificaţi şi reţinuţi 12 membri ai grupării „Borman”, atât pe teritoriul ţării cât şi în afară.

Aşa-numiţii fraţii Borman, Ghenadie Flocea şi Oleg Pruteanu, şi-au început activitatea criminală la începutul anilor 2000, în Italia. Aceştia s-au remarcat prin furturi, jafuri, răpiri de persoane, infracţiuni însoţite de violenţă. Ulterior, respectivii cetăţeni şi-au mutat activitatea criminală în Portugalia şi Spania.

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, începând cu anul 2013 au fost efectuate un şir de activităţi de urmărire penală, în total circa 127 de acţiuni de urmărire penală şi 241 de măsuri speciale de investigaţii pentru documentarea grupării criminale „Borman” în ceea ce priveşte comercializarea haşişului, realizat atât pe teritoriul Republicii Moldova cât şi în afara ţării.

Oamenii legii anunţă că la data de 1 octombrie, în Chişinău, au fost reţinute patru persoane, învinuite de crearea şi conducerea organizaţiei criminale „Borman”.

„În acest moment, Pruteanu Oleg Gheorghe este învinuit de către procurori precum că, având intenţia creării unei comunităţi criminale stabile, care să activeze pe o perioada îndelungată de timp, începând cu anul 2011 a atras de partea sa mai multe persoane, creând o organizaţie criminală formată din mai multe grupuri criminale, care aveau o construcţie ierarhică şi un concept unic de activitate”, a subliniat Busuioc.

Procurorii menţionează că gruparea criminală respectivă se ocupa de traficul de droguri în vederea menţinerii activităţii acesteia.

Momentul reţinerii lui Oleg Pruteanu şi a altor membri drin gruparea „Borman”.

Membrii grupării racolau contra unor sume de bani cetăţeni ai Republicii Moldova, care se duceau în Spania pentru a-i fi transmise anumite cantităţi de droguri de către alţi membri ai grupului, după care cetăţenii menţionaţi plecau spre Rusia, unde erau întâmpinaţi, din nou, de către alţi membi ai grupării care luau de la aceştia drogurile şi le repartizau pentru comercializare. Drogurile erau transportate cu automobilul în rezervorul de combustil sau în caroserie, fiind împachetate corespunzător.

Traseul transportatorilor de haşiş era următorul: Spania, Franţa, Germania, Polonia, Ţările Baltice şi se încheia cu Rusia, unde drogurile erau transmise altor persoane responsabile. 

În Spania drogurile ajungeau pe cale navală din Maroc. Din Spania 1 kilogram de haşiş era cumpărat cu 800-1.200 de euro, iar în Rusia era vândut începând cu suma de 2.500 de euro. Estimativ, oamenii legii afirmă că gruparea criminală ar fi reuşit să transporte spre Federaţia Rusia circa 650 de kilograme de haşiş, ceea ce ar însemna aproximativ 1.6 milioane de euro.

Oleg Pruteanu şi membrii organizaţiei aveau profituri imense. Ei, dar şi familiile acestora locuiesc în case de lux şi se deplasează cu automobile care sunt estimate la milioane de lei, fără a fi angajaţi oficial în câmpul muncii, fapt ce-i face pe procurori să creadă că bunurile au fost obţinute pe căi ilegale.

Din informaţiile anchetei, Pruteanu niciodată nu se deplasa singur, fiind mereu însoţit nu doar de către ale persoane, dar şi de 2-3 automobile. El fiind mereu situat pe scaunul din spate unde avea geamurile fumurii.

Procurorii susţin că anterior transportatorii tranzitau şi Republica Moldova, însă s-ar fi renunţat la această practică pe motiv că au fost capturate de mai multe ori drogurile acestora de către organele de forţă, fiind şi persoane condamnate în acest sens.

Oamenii legii precizează că s-au confruntat cu anumite greutăţi în investigarea activităţii grupării criminale „Borman” din cauză că infracţiunile acestora erau săvârşite pe teritoriul mai multor state, dar şi pentru că aceştia foloseau metode de comunicare modernă, precum Viber, Skype sau WhatsApp.

Din gruparea criminală „Borman” fac parte cetăţeni ai Spaniei, Germaniei, Federaţiei Ruse şi altor ţări din UE.

Pe numele membrilor grupării criminale au fost deschise mai multe dosare penale, aceştia riscă de la 8 până la 15 ani de închisoare în penitenciar de tip închis.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite