Poliţistul moldovean: mai de încredere, dar tot corupt şi necioplit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj, pompierii şi salvatorii se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor. Doar o treime din moldoveni au încredere în poliţişti. Corupţia rămâne principala problemă cu care se confruntă angajaţii MAI.

Sondajul de opinie publică realizat de către Institutul de Politici Publice (IPP) şi compania sociologică CBS-AXA, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, arată că reforma instituţiei schimbă imaginea poliţiei. 44% dintre respondenţi ştiu de reforma MAI, iar peste 40% cred că lucrurile se îmbunătăţesc.

Inspectorii de la rutieră, la coadă 

Rezultatele studiului relevă că poliţia se bucură de încrederea a o treime din respondenţi. Alţi 33% nu prea au încredere în agenţii de poliţie, iar 30% nu au deloc încredere. În acelaşi timp, rezultatele arată că moldovenii au mai mare încredere în subdiviziunile poliţiei, decât în poliţie. Pompierii şi salvatorii sunt în topul încrederii (cu 77%), aceştia sunt urmaţi de sectorişti (54%) şi de carabinieri (47%). La coada clasamentului se plasează inspectorii de la Poliţia Rutieră.

„Aceste informaţii ne fac să ne mobilizăm. Observăm că cetăţenii văd îmbunătăţiri în cadrul MAI. Trebuie să consolidăm acest trend de creştere a imaginei“, a comentat, Dorin Recean, ministrul de Interne.
Acelaşi sondaj scoate în evidenţă şi una dintre lacunele sistemului – lupta cu corupţia. Peste 45% din intervievaţi susţin că principala problemă cu care se confruntă poliţia este corupţia. Iar un sfert dintre cetăţeni cred că nivelul scăzut de profesionalism şi grosolănia oamenilor legii crează deficienţe.

Ministrul are două „linii de atac“ 

Şeful MAI recunoaşte problema şi care spune că „se iau măsuri“, dar schimbările se vor produce în timp. „Avem două linii de atac. Prima este revederea procedurilor interne: trebuie să eliminăm oportunităţile de corupţie printr-un control mai strict. A doua este tehnologizarea. Deja vedem că introducerea sistemelor video de monitorizare, de identificare a încălcării şi de trasmiterea amenzii prin poştă duc la micşorarea numărului de oportunităţi de corupţie“, susţine Dorin Recean.

Lupta cu corupţia depinde şi de cetăţeni 

Directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, susţine însă că lupta cu fenomenul corupţiei în cadrul poliţiei nici nu a început. „Nu am văzut poliţişti traşi la răspundere pentru cazuri concrete de corupţie. E nevoie de mai multe controale interne, care ar evidenţia punctele vulnerabile ale sistemului. De exemplu, în SUA, prin anii ’70 circa, 70% din poliţiştii din New York au fost daţi afară din cauza corupţiei. Trebuie să aplicăm foarte drastic legea“, susţine Carasciuc.

De aceeaşi părere este şi avocatul Roman Zadoinov. „Corupţia este un cerc vicios. Toate faptele trec prin Procuratură, care este coruptă, şi prin instanţa de Judecată, care la fel este coruptă. Eu lucrez în sistem din 1996 şi vă spun că nu există voinţă politică să înceapă lupta cu corupţia. Pe toţi îi aranjează această stare de fapt. Fiecare poliţist are planul lui de lucru şi dacă-l îndeplineşte nimeni nu-i deranjează. Este important să crească şi încrederea oamenilor în sistem, ca ei să declare faptele de corupţie“, argumentează avocatul.

„Nu poţi face numai poliţia absolut incoruptă“

Totodată, experţii susţin că în combaterea fenomenului corupţiei trebuie să se implice şi cetăţenii simpli. „În afară de eforturile interne pe care le face MAI, şi cetăţeanul trebuie să vrea ca în această ţară nivelul de corupţie să scadă. Oamenii trebuie să înţeleagă că acest flagel depinde şi de ei“, explică Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice. Specialistul spune că pentru a avea rezultate, lucrurile trebuie să se schimbe şi în alte instituţii. „Nu poţi face numai poliţia absolut incoruptă. Lucrurile trebuie să se schimbe în societate, în Justiţie şi în Guvern. De exemplu, eu vreau să aflu ce se întâmplă cu cazul Pădurea Domnească“, mai spune Barbăroşie.

Sondajul, realizat cu finanţarea Ambasadei SUA, a fost efectuat pe un eşantion de 1.228 de respondenţi, în perioada 13-21 mai, exceptând regiunea transnistreană. Cercetarea face  parte dintr-o serie de sondaje realizate pentru a îmbunătăţi imaginea poliţiei, dar şi încrederea cetăţenilor în instituţie. Următorul studiu va fi lansat în luna decembrie.

Dorin Recean: Campaniile sunt eficiente

Ministrul Recean a menţionat că „Nopţile albe“ au avut succes şi că imaginea MAI s-a îmbunătăţit de pe urma lor. Totodată, oficialul a anunţat lansarea campaniei „Cunoaşte poliţistul tău“, care se va desfasura în următorii trei ani. Sectoriştii vor trebui să meargă din casă în casă pentru a vedea cine locuieşte în zona de care sunt responsabili. Deocamdată, autorităţile nu spun câţi bani s-au cheltuit pe pliantele ce vor fi distribuite de sectorişti.

Sunt şi poliţişti buni, şi poliţişti răi. Cei de la noi din sat sunt de nădejde. Maria Ionaşcu, vânzătoare, Ghidighici N-am încredere în ei, întotdeauna găsesc căi necinstite de a face bani. Sper că Recean va face ordine. Ion Popov, ţăran, Truşeni N-aveam încredere în ei până să văd cum amendau şoferul unui microbuz cu mulţi pasageri. Ludmila Timaşcu, profesoară, Hânceşti    
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite