Plecarea comuniştilor şi revenirea lui Plahotniuc sunt acţiuni concertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecarea celor 14 deputaţi comunişti din fracţiunea PCRM şi anunţul făcut de către oligarhul Vladimir Plahotniuc despre faptul că revine în Parlamentul Republicii Moldova, sunt văzute de către analiştii politici drept acţiuni concertate. Printre scopurile urmărite s-ar număra evitarea alegerilor anticipate şi pregătirea terenului pentru viitoarea alegere a şefului statului.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, susţine că plecarea celor 14 deputaţi din PCRM este o ruptură substanţială în rândul partidului, mai ales dat fiind faptul că aceştia constituiau majoritatea biroului politic. Expertul politic este de părere că o posibilă explicaţie a acţiunii deputaţilor comunişti este faptul că ei s-ar teme de o eventuală contopire a PCRM-ului cu PD-ul sau formarea unui nou partid de către aceste două formaţiuni, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. În cazul acestui scenariu, analistul a opinat că sunt puţine şanse ca aceşti deputaţi să voteze în favoare unei majorităţi parlamentare dorite de Partidul Democrat.

Teamă de fuziunea cu PD

Pentru cine vor vota aceşti 14?! Este foarte greu de spus dacă ei vor susţine sau nu PD-ul. Trebuie să ne amintim că domnul Voronin declarase cândva, cu jumătate de gură, însă spusese totuşi că s-ar putea discuta şi scenariul contopirii PD-PCRM sau formării unui alt partid. Asta ar fi însemnat că domnul Voronin în fond nu ar fi fost împotrivă să formeze o coaliţie cu Plahotniuc, contând mai puţin dacă acesta ar fi fost în funcţia de prim-ministru sau nu. Deci trebuia de luat în calcul şi o asemenea variantă. Faptul că aceşti 14 au părăsit fracţiunea PCRM ar putea însemna că ei nu ar susţine o variantă cu PD-ul plus domnul Plahotniuc în funcţia de premier”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

Un pas spre parcursul proeuropean

Comentatorul politic, Roman Mihăieş, este de părere că plecarea deputaţilor comunişti este una benefică pentru procesul democratic din Republica Moldova şi parcursul proeuropean. Aceasta deoarece Vladimir Voronin „ţinea jocul închis şi avea declaraţii contradictorii”.

Indiferent dacă vor participa sau nu la formarea unei majorităţi parlamentare este evident că ei vor participa la alegerea şefului statului într-o formă sau alta, poate chiar şi directă în sensul în care e nevoie de 61 de mandate pentru alegere preşedintelui. Eu cred că partidele europene mai degrabă se vor înţelege cu „grupul Reşetnicov”, cum i-aş spune eu de azi înainte, decât cu grupul Voronin din PCRM. Adică această plecare, din punctul meu de vedere, pune punct discuţiilor despre alegerile anticipate. Putem să declarăm deja că alegeri anticipate nu vor fi, cel puţin pe un termen mediu de un an de zile şi că va fi ales şeful statului şi va fi instalat un nou guvern”, crede Mihăieş.

Referior la revenirea lui Vladimir Plahotniuc în Partidul Democrat, analistul politic a declarat că aceasta era una previzibilă. „În principiu, rolul lui pentru actualul joc politic este unul decisiv pentru că este un jucător politic influent şi revenirea lui mă face să cred iarăşi că vom avea certitudinea formării unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern proeuropean. Adică iarăşi se confirmă teza că se anulează alegerile anticipate”, a adăugat Mihăieş.

Acţiuni sincronizate, cu scopuri multiple

Potrivit directorului Institutului de Analiză şi Consultanţă „Politicon”, Anatol Ţăranu, este destul de evident că aceste două acţiuni sunt concertate şi se regăsesc într-o legătură logică.

Este vorba despre necesitatea formării unei coaliţii majoritare în Parlament şi votarea unui guvern pe de o parte, iar pe de altă parte continuă o acţiune de promovare a lui Vladimir Plahotniuc la postul de premier. Ambele aceste procese sunt sincronizate şi trebuie să ne aşteptăm ca în timpul apropiat vom avea chiar şi un rezultat în acest sens”, a declarat Ţăranu.

Expertul în politică consideră Plahotniuc a decis să revină în politică în primul rând pentru a-şi reface imaginea extrem de negativă pe care o are în societate. Prin aşa-zisa „terapie de şoc” anunţată de Plahotniuc, Anatol Ţăranu înţelege faptul că intenţionează să implementeze o politică foarte nepopulară în rândul maselor, o politică de reducere a cheltuielilor de o disciplină financiară pronunţată pentru a depăşi criza. „Acest gen de terapie este o politică foarte nepopulară care provoacă mari nemulţumiri sociale. Faptul că el vorbeşte în asfel de termeni denotă că el deja se vede în funcţia de şef de guvern, utilizând terminologia specifică pentru această poziţie. Într-un fel îşi anunţă programul său de guvernare, aşa cum îl înţelege el şi acest lucru vorbeşte din nou de intenţia acestui om de a ocupa funcţia de premier”, a opinat expertul politic.

Anatol Ţăranu consideră totodată că plecarea celor 14 deputaţi comunişti este făcută cu scopul de a atinge alte două ţinte. În primul rând, obţinerea votului liberalilor prin ambalarea deputaţilor comunişti în cutia de social-democraţi, dat fiind că PL-ul a susţinut întotdeauna că nu va vota niciodată alături de comunişti. În al doilea rând, se doreşte crearea unei confuzii faţă de Partidului Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr” (PPPDA) prin utilizarea termenului de „platforma social-democrată”.

Înţelegere cu Voronin

Deputatul socialist Bogdan Ţârdea consideră de asemenea că ieşirea celor 14 deputaţi comunişti din fracţiunea PCRM este o acţiune planificată şi, în plus, orchestrată în comun acord cu preşedintele comuniştilor, Vladimir Voronin. Potrivit socialistului, există probe concludente care susţin această idee.

În primul rând, au plecat exact 14 deputaţi, adică tocmai câţi nu ajung pentru a crea această nouă majoritate de 51 de mandate. În al doilea rând, printre cei care conduc această operaţiune este chiar nepotul domnului Voronin, Artur Reşetnicov, care este persoana cea mai de încredere a acestuia în PCRM. După aceasta, este deloc surprinzător faptul că Voronin nu-i acuză pe aceşti „revoluţionari” să le zic aşa, la fel cum din partea lor nu văd acuzaţii grave şi plauzibile la adresa liderului partidului”, a declarat Ţârdea.

El spune că, mai mult decât atât, în PCRM au rămas două persoane de încredere ale oligarhului Vladimir Plahotniuc - Oleg Reidman şi Oxana Domenti - care ar avea rolul de a supraveghea Partidul Comuniştilor pentru ca formaţiunea să se menţină în albia unor înţelegeri cu Partidul Democrat pentru alegerea ulterioară a preşedintelui ţării.

Din grupul deputaţilor care au părăsit rândurile comuniştilor se numără Violeta Ivanov, Galina Balmoş, Anatolie Zagorodnîi, Victor Mîndru, Alexandru Banicov, Boris Golovin, Sergiu Stati, Igor Vremea, Vladimir Vitiuc, Artur Reşetnicov, Petru Porcescu, Anatolie Gorilă, Corneliu Mihalachi şi Elena Gudumac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite