PLDM vrea anularea termenului de prescripţie pentru dosarele din 7 aprilie. Avocaţi: Show electoral! Legea nu poate avea efect retroactiv
0PLDM a înregistrat un proiect de lege prin care propune anularea termenului de prescripţie pentru ilegalităţile comise în aprilie 2009. Dacă iniţiativa va fi susţinută de către Parlament, persoanele care vor fi găsite vinovate ar putea fi pedepsite indiferent de câţi ani au trecut de la acele evenimente.
Potrivit legislaţiei, după cinci ani de la comiterea unor infracţiuni, persoanele vinovate nu mai poartă răspundere penală. Proiectul propus vine să excludă termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de crimele şi abuzurile săvârşite în aprilie 2009 sau care au legătură cu evenimentele în cauză.
Într-un briefing de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că adevărul despre acele evenimente trebuie să iasă la iveală.
„Consolidarea democraţiei în Republica Moldova este strict legată şi de sancţionarea tuturor abuzurilor din aprilie 2009. Proiectul de lege urmează să fie examinat în regim de urgenţă, adoptat, promulgat şi publicat, astfel ca pe 7 aprilie 2014 legea să intre în vigoare şi cei care se fac vinovaţi de deturnarea protestelor paşnice din aprilie 2009, adevăraţii criminali şi provocatori să poată fi traşi la răspundere şi să nu beneficieze sub nicio formă de efectele prescrierii juridice“, a declarat Vlad Filat.
Avocaţii susţin că iniţiativa este mult prea întârziată şi negândită.
„Îmi este interesant cine a scris proiectul de lege. Reiese că se dă peste cap teoria dreptului penal cu tot cu articolele din partea generală a Codului Penal. E o lege care din start nu poate fi aplicată retroactiv cazurilor din 7 aprilie. Legea penală care înăspreşte pedeapsa sau înrăutăţeşte situaţia persoanei vinovate de săvârşirea unei infracţiuni nu are efect retroactiv. Chiar dacă modificarea va fi operată, ea nu va fi aplicată acelor cazuri“, susţine Valeriu Pleşca, avocat în dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în timpul protestelor violente din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.
„Trebuia să solicite acest fapt atunci, în 2009, când au intervenit. Prescripţia care era în vigoare la momentul comiterii faptelor de tortură nu poate fi schimbată chiar dacă se anulează astăzi. Oricum, toate dosarele şi toţi torţionarii vor fi protejaţi de această modificare. Consider această iniţiativă un show înainte de alegeri, o bătaie de joc faţă de oameni“, adaugă avocata Natalia Moloşag care reprezintă în instanţă mai multe victime ale evenimentelor din 7 aprilie.