Parada portului popular şi luptele medievale sunt cele mai importante evenimente din acest an, la Noaptea Muzeelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costumele medievale ceheşti şi maghiare, vestimentaţiile africane şi hainele asiatice viu colorate sunt principalele atracţii ale Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din acest an, care v-a pregătit pentru sâmbătă şi alte surprize.

Vrei să vezi cum arată un costum de nobil medieval, croit după tiparele acelor vremuri? Sau cum arată o rochie ungurească cu cinci fuste? Ori cât de elegant se îmbrăcau bărbaţii din Piemonte în perioada interbelică? Vino sâmbătă la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în Noaptea Muzeelor, unde va fi deschisă o expoziţie cu peste 60 de costume populare din toată lumea. De pe 17 mai până pe 31 iulie, oaspeţii muzeului pot admira porturi de oameni simpli, de nobili, dar şi costume autentice de sărbătoare, prezentate pentru prima dată în Republica Moldova.

Cum urci la etaj eşti întâmpinat de doi manechini îmbrăcaţi în port moldovenesc din nordul ţării. Urmează nouă costume italiene viu colorate din Lombardia, Piemonte, Trentino şi Sardinia, dintre care cel mai vechi e o rochie de mireasă. „Costumul datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi provine din zona Trentino. Ne-a fost oferit, la fel ca şi celelalte vestimentaţii, de către reprezentanţii Ambasadei Italiei la Chişinău“, ne spune şefa Secţiei de expoziţii a muzeului, Valentina Onofriescu, în timp ce ne prezintă fusta neagră cu înflorituri roşii, peste care e pus un şorţ roz, satinat.

Costume exotice şi ţinute de gală

Costumul popular unguresc are o poveste aparte. Dacă vestimentaţia bărbătească albă cu o vestă cenuşie e făcută din bumbac şi lână presată, asemănătoare cu cea a ţăranilor din Transilvania, portul feminin, de culoare verde, datează de la începutul secolului trecut, e realizat din mătase naturale şi are nu mai puţin de patru fuste pe sub cea principală. Portul cehesc, în schimb, include broderii bogat colorate, pantaloni din piele de căprioară şi accesorii din blană de vidră.

„Anul trecut a apărut ideea de a organiza o expoziţie de costume populare a statelor care au ambasade la Chişinău. Am primit consimţământul lor şi iată că acum prezentăm expoziţia. Veţi vedea porturi din SUA, China, Franţa, Cehia, Polonia şi, tot în premieră pentru Republica Moldova, prezentăm 11 porturi ale minorităţilor naţionale care trăiesc în ţara noastră“, susţine directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Mihai Ursu.

Şi-ar dori mai multe piese româneşti

Vizitatorii muzeului vor mai putea admira piese africane precum caftanul senegalez, portul tradiţional colorat din Ghana, costume din Mali, dar şi o rochie a tribului Meskwaki din statul american Iowa. Un loc aparte în colecţia de vestimentaţii a muzeului îl ocupă costumaţiile asiatice. E vorba despre o rochie albă de mătase din Vietnam, două costume viu colorate mongoleze, precum şi şase porturi chinezeşti din perioade de timp şi zone diferite. Colecţia mai conţine un port complet arăbesc, din Egipt şi două kimono-uri.
Deocamdată nu a fost găsite porturi tradiţionale din Ardeal, Oltenia, Muntenia şi alte regiuni româneşti, care să completeze colecţia muzeului. „Am luat legătura cu Ambasada României, însă de-acolo ne-au spus că n-au niciun costum cu specific popular. Vom găsi o soluţie astfel încât să acoperim acest gol. În schimb, vom mai expune ţinute din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Estonia, Spania, Germania, India şi Israel“, ne-a mai dezvăluit muzeografa Valentina Onofriescu.

Expoziţie de lilieci

Pe lângă expoziţia de vestimentaţii populare, vizitatorii Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală vor mai putea admira şi o expoziţie de lilieci. Dacă ţi-e teamă de aceste vieţuitoare, află că în locul unor exponate reale, muzeografii au adus 21 de fotografii şi filme cu informaţii inedite despre viaţa liliecilor. Evenimentul are loc în cadrul unei campanii de informare cu privire la importanţa şi protecţia liliecilor din ţara noastră.

Reconstituiri istorice şi expoziţii interactive

Îmbracă-te bine în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiindcă ai parte de un regal de evenimente în muzeele din Chişinău. De pildă, la Muzeul Naţional de Artă va fi deschisă o expoziţie de fotografie şi unelte, care vor reda istoria industrială a Germaniei în ultimul secol, din 1914 încoace. Iubitorii de iconografie vor putea admira colecţia permanentă de exponate religioase, care datează din secolele XVI-XVII.

Evenimentele de la Muzeul Naţional de Istorie încep sâmbătă de la ora 11.00, cu o expoziţie de decoraţii militare, ateliere de creativitate, concerte, jocuri şi concursuri. Cei mai mici dintre vizitatori sunt aşteptaţi la un târg special unde pot aduce jucăriile pe care nu le mai folosesc.

Noaptea, la muzeu vor avea loc reconstituiri istorice, proiecţii de filme franceze, demonstraţii de mânuire a armelor medievale, jonglerii pirotehnice şi un tur nocturn al Chişinăului. Totodată, poţi participa la expoziţia interactivă „Ţara mea, familia mea“, unde eşti invitat să aduci o fotografie mai veche de 30 de ani a familiei tale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite