Oficial ucrainean: Putin intenţionează să desfăşoare o operaţiune militară de amploare împotriva Ucrainei până pe data de 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Parubii susţine că ofensiva trebuie să se încheie până pe data de 9 mai şi să demonstreze puterea armatei ruse. FOTO: kvedomosti.com
Andrei Parubii susţine că ofensiva trebuie să se încheie până pe data de 9 mai şi să demonstreze puterea armatei ruse. FOTO: kvedomosti.com

Vicepreşedintele Radei de la Kiev, Andrei Parubii, susţine că Rusia ar putea începe, în Donbass, o operaţiune militară de amploare împotriva Ucrainei în viitorul apropiat. Fostul preşedinte al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de la Kiev spune că Occidentul ar trebui să ajute de urgenţă Ucraina cu armament letal.

„În prezent, la graniţa ruso-ucraineană sunt desfăşurate forţe militare imense. Conform mai multor informaţii, iar acest lucru nu mai este un secret deja, riscul începerii unei operaţiuni militare de amploare în următoarele săptămâni este unul destul de mare. Conform planurilor lui Putin, aceasta trebuie să decurgă perfect, să se încheie până pe data de 9 mai şi să demonstreze puterea armatei ruse”, a declarat Parubii în cadrul unui interviu pentru publicaţia ”Novaia Vremea”.

În acest context, oficialul a reiterat nevoia urgentă ca Occidentul să livreze Ucrainei arme letale pentru a spori forţa de apărare a armatei sale, menţionând că este nevoie în primul rând de sisteme antitanc de tip Javelin.

„Statele Unite spun că vor lua astfel de măsură în cazul în care este atacat Mariupolul. Eu le zic: ”Stimabili, nu este aşa. Veţi zice apoi că veţi acţiona dacă vor merge spre Harikov,  apoi spre Kiev, şi tot aşa... Noi avem nevoie de ele astăzi, pentru că, dacă se începe o invazie de proporţii, avem nevoie de mijloace tehnice ca să facem faţă şi să-i oprim”, a mai declarat Parubii, făcând referire la vizita care a întreprins-o recent în SUA.

Potrivit lui, mulţi oficiali americani sunt de acord cu poziţia sa, însă ţările de bază ale Uniunii Europene au o influenţă puternică asupra luării unei astfel de decizii de către Occident în general. Parubii spune că este vorba, în special, de Germania care se opune acestei decizii, fapt confirmat de vizita cancelarului german Angela Merkel în SUA, în timpul căreia l-ar fi convins pe Barack Obama că furnizarea de armament nu este o măsură de perspectivă.

„Unii funcţionari din cadrul aministraţiei preşedintelui SUA ne spun: ”Mergeţi la Berlin şi Paris şi convingeţi-i pe ei”. Eu le răspund – NU!. Atunci când am semnat acordul de renunţare la armele nucleare pe care le deţineam, nu Berlinul sau Parisul au oferit garanţii. Acestea au fost oferite de Washington, iar dacă Washingtonul se consideră un lider, atunci el trebuie să simtă şi să înţeleagă că, a fi lider, nu înseamnă doar statutul respectiv, ci înseamnă responsabilitatea şi capacitatea de a lua anumite decizii”, a afirmat Parubii, care este şi fost preşedinte al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite