Oficial german: Procesele din Moldova sunt contrare dezvoltării ei politice şi economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Flachsbarth. FOTO IPN
Maria Flachsbarth. FOTO IPN

Republica Moldova nu se va dezvolta din punct de vedere economic dacă potenţialii investitori nu vor avea convingerea respectării statului de drept. Însă, ceea ce se întâmplă actualmente aici demonstrează lipsa acestei premise. Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat parlamentar al Ministerului Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării din Germania, Maria Flachsbarth.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe la Chişinău, cu tema: „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice şi politice în Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Fundaţiei Konrad Adenauer, Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate şi Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, transmite IPN.

„În calitate de secretar de stat pot să vă asigur că nu va exista o dezvoltare economică dacă potenţialii investitori nu au convingerea că în Moldova există stat de drept. Cum ar putea veni investitori din Germania aici şi eu să-i încurajez să o facă? Ce sfaturi să le dau, dacă există multe păreri divergente cu privire la statul de drept? Ştim doar că aici sunt oameni harnici, care ar putea să lucreze”, a menţionat oficialul german. Maria Flachsbarth a spus că nu pot fi „ascunse sub covor” toate faptele care trezesc suspiciuni cu privire la independenţa justiţiei. „Interesul nostru cel mai mare este să susţinem Moldova, să o însoţim pe calea democraţiei, cred că este posibil să-i oferim această asistenţă. Dar oamenilor trebuie să le fie garantat dreptul la alegeri libere şi corecte. Trebuie să existe partide libere de interese, orientate spre popor, nu spre interesele personale”, a declarat secretarul de stat parlamentar al Ministerului Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării din Germania.

Maria Flachsbarth afirmă că instituţiile politice din Republica Moldova trebuie să respecte angajamentele cu privire la independenţa justiţiei şi drepturile omului şi trebuie să întreprindă toate măsurile pentru a respecta alegătorii în procesul electoral. Partidele politice şi reprezentanţii societăţii civile trebuie să fie în stare să colaboreze atunci când democraţia şi statul de drept este în pericol. „Spre regret, încrederea în politica în Republica Moldova este subminată din mai multe părţi, inclusiv prin anularea netransparentă a alegerilor primarului general de Chişinău. Din punctul meu de vedere, se creează o neîncredere printre alegătorii din Republica Moldova. Cum pot ei să mai aleagă aceste persoane dacă  înţeleg că, indiferent ce decizie iau, cei de sus pot să facă ceea ce vor. Este absolut împotriva tuturor regulilor democratice”, a subliniat Maria Flachsbarth.

Oficialul german a adăugat că, pe lângă toate ilegalităţile de până acum, vine amnistia fiscală, suspiciunile că banii care au fost câştigaţi ilegal vor fi legalizaţi – acţiune care va lovi în fiecare cetăţean sincer şi corect. Maria Flachsbarth susţine că toate motivele enunţate au dus la faptul că în vizita sa în Republica Moldova, din 2-3 august, a renunţat la întâlnirile oficiale cu reprezentanţii Guvernului. „Nu este un semnal că vom neglija Moldova, dar că cei din UE, ţările membre, au o anumită idee despre democraţie şi statul de drept”, a declarat oficialul german, reiterând că UE nu impune parteneriate. Poate doar face recomandări. Maria Flachsbarth a încurajat oamenii din Moldova să nu renunţe, să lupte pentru drepturile pe care le au.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite