Octavian Ţîcu, ministrul Tineretului şi Sportului: „Campion nu e cel care dă, ci acela care rezistă la pumni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Ţîcu, ministrul Tineretului şi Sportului. FOTO Dumitru Goncear
Octavian Ţîcu, ministrul Tineretului şi Sportului. FOTO Dumitru Goncear

Proaspăt învestit în funcţia de ministru, Octavian Ţîcu ne-a vorbit despre planul său de resuscitare a probelor sportive, academia de fotbal pe care vrea s-o lanseze împreună cu FC Barcelona şi programele destinate tinerilor din Republica Moldova.

„Adevărul“: Care sunt cele mai mari probleme din sportul moldovenesc?

Octavian Ţîcu: Ideal ar fi să existe un stadion republican cu pistă olimpică pentru că avem sportivi talentaţi care se chinuiesc să facă performanţă. Vreau să văd funcţională şi sala polivalentă. Am avut o discuţie sâmbătă cu premierul pe această temă şi deja au fost alocate 20 de milioane de lei pentru extinderea acestei săli. Îmi doresc şi un bazin olimpic de 50 de metri în Moldova, pentru a resuscita acest sport care cândva aducea medalii. Am avut dintotdeauna înotători buni.

Ce schimbări veţi face în structura ministerului?

Îl voi lua adjunct pe Boris Boguş, şeful catedrei de sport la Universitatea de Stat. De asemenea, urmează să fie numit un viceministru pe tineret. Din câte ştiu, conform algoritmului politic, această poziţie îi revine Partidului Democrat. În rest, eficienţa funcţionarilor va fi testată în timp.

Aţi evaluat deja şcolile sportive, în privinţa infrastructurii şi a dotărilor?

Vreau să văd secţiile de sport din sate, să vorbesc cu preşedinţii de raioane, cu primarii şi să discut cu şefii federaţiilor de profil. Dincolo de performanţă, sportul de masă e o modalitate prin care copiii ar putea beneficia de alte posibilităţi de afirmare.

În ce raioane aţi fost?

La Ungheni e o infrastructură bună pentru crearea unui liceu republican de sport. Vreau să merg şi în Găgăuzia, pentru că au o şcoală bună de lupte. Sportul le poate da tinerilor nişte posibilităţi de a se simţi parte a societăţii.

În ce discipline sportive putem dovedi performanţe mai mari, cu investiţii minime?

Vom reuşi să readucem în circuitul sportiv înotul şi luptele. Un rol important pentru mine îl au jocurile de echipă, fiindcă reflectă şi o mentalitate colectivă. Am avut tradiţie şi-n volei, dar şi în baschet. Cu fotbalul este o relaţie specială. Vreau ca împreună cu Ministerul Educaţiei să aducem lecţii de fotbal în şcoli, pe lângă orele de educaţie fizică.

De ce nu-i regăsim pe fotbaliştii moldoveni în campionatele mari, din Europa?

E o mare problemă. Suntem singura ţară din regiune care nu are fotbal de performanţă. Ţine şi de cultura sportivă. Avem handicapuri mari pentru că gândim primitiv politicile sportului, ca pe o manifestare a forţei fizice. Unde sunt specialiştii pe care-i generează Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport? Calitatea oamenilor care pregătesc copiii lasă de dorit.

Dar când vom avea o şcoală de fotbal de perspectivă?

Academia de fotbal e o chestiune reală de care mă ocup personal. Scriu o carte acum despre Nicolae Simatoc, marele fotbalist basarabean care a jucat la Barcelona. Am vorbit cu fiul lui şi cu cei de la FC Barcelona pentru a deschide o şcoală modernă de fotbal. Spaniolii sunt gata să ne susţină pentru că noi suntem o extremitate a latinităţii. Proiectul e definitivat, urmează să merg la Barcelona în calitate de ministru şi să avansăm în acest demers.

E suficient numărul orelor de sport din programa şcolară? Mulţi elevi îşi fac scutiri medicale pentru a chiuli...

Aşa a fost dintotdeauna. Nu mai suntem o naţiune sportivă. Când merg în Occident, văd oameni alergând prin parcuri sau mergând pe bicicletă. La noi, aceste lucruri sunt încă privite ca nişte ciudăţenii. Cu regret, nu ştiu dacă programa şcolară poate schimba această percepţie. Copiii sunt ceea ce văd acasă sau pe stradă.

Cum vi s-a propus să deveniţi ministru al Tineretului şi Sportului?

Am vorbit pe acest subiect de trei ori cu domnul Ghimpu, care, anterior, mi-a oferit şi alte posturi, pe care le-am refuzat. Această funcţie mi-a propus-o acum trei săptămâni. Iniţial am refuzat râzând, spunându-i că am alte priorităţi. Dumnealui m-a rugat să nu mă grăbesc. M-am consultat cu Efim Josanu, primul preşedinte al Consiliului Naţional Olimpic. Apoi am discutat cu colegul meu, Boris Boguş, cu care am stabilit că preiau această poziţie, doar cu condiţia să vină cu mine. Ulterior, m-am întâlnit cu domnul Ghimpu şi m-a acceptat.

Nu vă e teamă că aţi putea avea un mandat de numai câteva zile, în contextul presiunilor făcute asupra Guvernului?

Nu mă deranjează chestia asta. Important e să nu fie alegeri anticipate. Cred că îmi voi găsi locul în orice guvern reformat. Ştiu să rezist la lovituri. În box campion nu e cel care dă, ci acela care rezistă la pumni. Mergem înainte. Am catedră, am universitate, am proiecte la Academia de Ştiinţe. Viaţa merge mai departe.

Consideraţi că AIE are o viaţă mai lungă decât prevăd unii analişti politici?

Cred că da. Poate fi un AIE 3, în măsura în care sunt rediscutate principiile pe care s-a fondat. Ca observator politic, pot să vă spun că suntem sortiţi să avem guverne de coaliţie o perioadă îndelungată. Niciun partid nu va reuşi să obţină o majoritate absolută. Trebuie să ne obişnuim să conlucrăm, să avem spirit de echipă.
Ce puteţi face în legătură cu exodul tinerilor care decid să rămână peste hotare?
Aflându-mă permanent în mediul universitar şi văzând mulţi studenţi cum pleacă, nu pot să nu fiu îngrijorat. Ministerul Tineretului şi Sportului trebuie să genereze programe care să implice tineretul, inclusiv pe cele ce ţin de educaţie istorică şi politică în sensul percepţiei asupra Moldovei.

Cum pot fi aduşi înapoi tinerii care deja au plecat?

Am de gând să fac un plan mai extins de stabilire a unor conexiuni şi cu generaţiile oamenilor deportaţi în Rusia şi în Kazahstan. Pentru mine acest lucru e important, atât din dorinţa de recuperare a memoriei istorice, cât şi din cea de a sensibiliza tinerii din diaspora în privinţa problemelor din Moldova.

Se vorbeşte de mult timp despre o criză a educaţiei. Ce părere aveţi despre calitatea învăţământului din Moldova?

Calitatea învăţământului scade pe măsură ce se dezvoltă o criză a profesorilor şi a intelectualilor, în general. Problema e accentuată şi de faptul că în mediul rural persistă o îmbătrânire accentuată a celor care predau în şcoli. În locul lor nu vine nimeni pentru că tinerii nu sunt atraşi prin politicile statului, care ar trebui să le garanteze nişte resurse minime necesare.
Octavian Ţîcu

Funcţie: ministru al Tineretului şi Sportului.
Vârsta: 40 de ani.
Performanţă: a fost de şapte ori campion al Moldovei la box.
Studii: licenţiat în Istorie, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi (1994), studii de doctorat la aceeaşi universitate (1994-2000).

Vorbeşte fluent româna, rusa, engleza şi franceza, este expert în analiză politică la IDIS Viitorul, conduce catedra de Relaţii Internaţionale şi Politologie a Facultăţii de Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul ULIM şi e conferenţiar la Universitatea de Stat a Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite