Scandal pe piaţa asigurărilor din Moldova. Proprietarul uneia dintre cele mai mari companii de asigurări este acuzat de manipularea pieţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) s-a adresat Procuraturii Generale şi Direcţiei Investigarea Fraudelor din cadrul MAI să investigheze o serie de tranzacţii cu acţiunile Asito, a doua companie ca mărime de pe piaţa din Republica Moldova.

Două tranzacţii în valoare de 16 milioane de lei efectuate la finele anului 2012, în urma cărora două pachete de peste 16% fiecare din acţiunile companiei de asigurări Asito au ajuns în proprietatea a două firme offshore, au fost calificate de CNPF drept manipulare a pieţei.

Consiliul de administraţie al CNPF a decis chiar că "Bursa de Valori a Moldovei şi participanţii profesionişti la piaţa valorilor mobiliare nu vor lua în calcul preţul de 10,43 lei per acţiune şi numărul acţiunilor tranzacţionate la data de 26.11.2012 şi 24.12.2012 la determinarea valorii de piaţă sau a ultimului preţ a acţiunilor emise de Compania Internaţională de Asigurări Asito".

Totodată CNPF a remis spre examinare "după competenţă Direcţiei investigare a fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Procuraturii Generale informaţia deţinută de instituţie şi materialele aferente celor două tranzacţii".
În urma acestor tranzacţii acţionarul majoritar al Asito, Windon&Flanders Limited din Marea Britanie a vândut 15,99% din acţiuni companiei Ourimon Ventures Ltd, iar alte 17% firmei Dorwan Management Limited, la un preţ de doar 10,43 lei pentru o acţiune.

Singura informaţie publică despre Ourimon Ventures Ltd este că aceasta a dat în judecată Comisia Naţională a Pieţei Financiare. Cât despre cea de a doua nu am găsit nici o informaţie. 

Atac raider

Asito, companie despre care se spune că este controlată de exprim-vicepreşedintele parlamentului Vlad Plahotniuc, a figurat în anul 2011 în scandalul privind atacurile de tip raider.

Întru-un memoriu difuzat în anul 2011 de oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, se descria modul cum a avut loc operaţiunea de deposedare a unor acţionari ai Asito de pachetele de acţiuni la această companie.
Esenţa lui constă în faptul că un judecător de la Judecătoria Botanica din capitală a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert" a devenit proprietara pachetului de 1.618.829 acţiuni în mărime de 34,802% deţinute de Insurance Consult SRL la Asito şi a pachetului de 2.247.840 acţiuni în mărime de 48,325%, deţinut de Moldovan Investments Limited la aceeaşi companie. Un alt judecător, dar deja de la Judecătoria Buiucani, a emis o încheiere prin care compania off-shore «Windon & Flanders Limited» a devenit ulterior proprietara celor 3.866.669 acţiuni de la Asito pentru o datorie de cinci milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite