Nezavisimaia Gazeta: În anul 2012 Rusia a reconfirmat că nu are de gând să-şi retragă forţele militare din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin îi susţine pe separatiştii de la Tiraspol
Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin îi susţine pe separatiştii de la Tiraspol

Anul 2012 a fost unul de cotitură pentru Transnistria, atât sub aspectul negocierilor privind reglementarea transnistreană, cât şi din punctul de vedere a perspectivelor regiunii, constată într-o analiză cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta

Potrivit publicaţiei de la Moscova, la începutul anului 2012 în urma schimbării liderului de la Tiraspol şi venirii la putere a lui Evgheni Şevciuk au crescut speranţele Chişinăului de a soluţiona conflictul în baza condiţiior părţii moldoveneşti.

"Argument pentru asemenea aşteptări au servit şi paşii întreprinşi de noul lider transnistrean, care a deschis accesul mărfurile moldoveneşti pe piaţa regiunii, a negociat deblocarea transportului de mărfuri pe cale ferată şi a făcut mai transparentă zona de securitate controlată de către forţele de menţinere a păcii", scrie cotidianul rus. Aceşti paşi erau salutaţi de UE şi Statele Unite, iar Şevciuk era tot mai des vizitat de germani, suedezi,polonezi, şi alţi oaspeţi din Europa. "În consecinţă Chişinăul, a început să-şi făcut planuri pentru integrarea Republicii Moldova în UE, împreună cu Transnistria", notează Nezavisimaia Gazeta.

"După şase luni, a devenit clar: dacă Moldova vrea să se integreze UE, o poate face fără Transnistria. "Despre acesta a declarat deschis Rusia. La început despre dreptul regiunii de a-şi decide soarta, în caz de schimbare a statutului Republicii Moldova, a declarat Serghei Gubarev, reprezentantul special al ministerului de Externe al Rusiei. "Din punct de vedere a dreptului internaţional Republica Moldova şi Transnistria - sunt subiecte absolut egale", - a subliniat Gubarev. În susţinerea regiunii a sărit şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a dat asigurări că Moscova nu îi va lăsa la izbelişte pe transnistreni, şi care a declarat la Chişinău că pacificatorii ruşi vor rămâne în regiune "atâta timp cât este necesar." 

Rusia a mai anuntat ca va relua finanţarea Transnistriei precum şi că îşi va reechipa forţele de menţinere a păcii. "Moscova a arătat clar că: Rusia nu are de gând să-şi retragă prezenţa militară din regiune, în condiţiile în care la 200 de km distanţă - în România - NATO are o bază militară", mai constată cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite