Nereguli de peste 20 de miliarde de lei depistate de Curtea de Conturi în 2016

Nereguli de peste 20 de miliarde de lei depistate de Curtea de Conturi în 2016

FOTO rfi.ro

Pe parcursul anului 2016, Curtea de Conturi a efectuat audit în 575 de entităţi publice, iar ca urmare au fost depistate nereguli în valoare de 20,8 miliarde de lei. Raportul de activitate pentru anul 2016 a fost prezentat joi, 20 aprilie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untila, a declarat la o conferinţă de presă că cele mai mari abateri au fost depistate la Ministerul Finanţelor – 6 miliarde de lei, la administraţia municipiului Chişinău – 4 miliarde, UTA Găgăuze – 1,6 miliarde etc. 

De asemenea, nereguli cifrate la milioane de lei au fost constate la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, dar şi în raioane. 

„Aceasta nu înseamnă că aceşti bani au fost furaţi, dar au fost gestionaţi fără grijă, au fost gestionaţi cu încălcări”, a notat preşedintele Curţii.

În baza auditului, în 2016 au fost emise în jur de 1.500 de recomandări, iar în a doua jumătate a anului curent expiră termenul de prescripţie. Curtea de Conturi urmează să verifice dacă entităţile au ţinut cont de acele recomandări. Dacă nu, vor fi sesizate comisiile parlamentare de profil. Potrivit lui Veaceslav Untila, în conformitatea cu legea, Curtea de Conturi poate aplica amenzi conducătorilor instituţiilor unde se atestă încălcări, însă de la învestirea noii componenţe, în vara anului trecut, deocamdată sancţiuni nu au fost aplicate.

citeste totul despre: