Constituţia Moldovei, inferioară pătrunjelului. Necesitatea revizuirii Legii Supreme, un subiect contradictoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Osmochescu consideră că doar o parte din Legea Fundamentală trebuie modificată FOTO Adevărul
Nicolae Osmochescu consideră că doar o parte din Legea Fundamentală trebuie modificată FOTO Adevărul

În timp ce unii experţi consideră că Legea fundamentală a Republicii Moldova trebuie revizuită, alţii sunt de părerea că avem o Constituţie foarte bună, care corespunde normelor democratice ale unui stat de drept.

Pe 29 iulie, liderii politici de la Chişinău au uitat de Legea Supremă, fiind absorbiţi de negocierile politice cu privire la noul program de guvernare şi componenţa viitorului executiv. Aceştia s-au limitat la câteva mesaje standard postate pe conturile lor de Facebook.

Să citim cum se cuvine Constituţia ţării

„Democraţia este o valoare care trebuie ocrotită în fiecare zi. Astfel, Curtea Constituţională a fost tranşantă de fiecare data când a constatat încălcarea normelor constituţionale şi va asigura în continuare supremaţia Constituţiei, separarea puterilor în stat, dar şi responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat”, se menţionează în mesajul preşedintelui Curţii Constituţionale din Republica Moldova.

Alexandru Tănase menţionează că statul Republica Moldova a fost construit pornind de la principiile exprimate în Declaraţia de Independenţă şi care se regăsesc plenar în textul Constituţiei. „Cu ocazia celebrării celei de-a 21-a aniversări a adoptării Constituţiei, în numele Curţii Constituţionale, vă adresez tuturor cele mai cordiale felicitări şi urări de prosperitate, şi vă îndemn ca, în tot ceea ce facem, să contribuim la edificarea unei societăţi guvernate de dreptate şi adevăr şi să cinstim, aşa cum se cuvine, Constituţia Republicii Moldova!”, se mai spune în mesaj.

Modificarea Constituţiei, necesară pentru reforma procuraturii

Ex-viceministrul de interne, Ghenadie Cosovan, optează pentru revizuirea Legii fundamentale. „Avem un stat în care orice reformă este blocată de Constituţie. Să luăm, de exemplu, reforma procuraturii. Pentru a fi dusă la bun sfârşit, trebuie de modificat Constituţia. În caz contrar, vom rămâne cu modelul unei procuraturi din perioada sovietică. La fel şi cu alegerea preşedintelui. Suntem permanent într-o criză politică, mereu ameninţaţi de alegeri anticipate”, a argumentat Cosovan în cadrul unei emisiuni de la un postul de televiziune, transmite IPN.

Expertul în drept constituţional, Mihai Petrache, s-a pronunţat pentru păstrarea Legii fundamentale, cu excepţia articolului care stipulează modul de alegerea a preşedintelui. „Este inadmisibil ca fiecare guvernare să vină şi să modifice Constituţia. Nu poate oricine să vină şi să schimbe Legea fundamentală a statului. Trebuie să ne învăţăm să avem o atitudine respectuoasă faţă de Constituţie”, a declarat Petrache.

Ziua Vinului, mai importantă ca Ziua Constituţiei

Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, consideră că doar o parte din Legea Fundamentală trebuie modificată. „Necesită a fi revizuite 15 la sută din articolele Constituţiei Republicii Moldova. În rest, prevederile constituţionale sunt bune şi trebuiesc aplicate”, a spus fostul magistrat.

„Cred că suntem unica ţară din lume unde ziua Constituţiei nu este marcată în nici un fel. De altfel, fiecare societate îşi stabileşte valorile şi sărbătorile. De fiecare dată savurăm primele persoane din stat la sărbătoarea vinului, festivalul mărului sau al pătrunjelului (...)”. Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale

Constituţia Republicii Moldova, ca stat independent şi suveran, a fost aprobată în forul legislativ la 29 iulie 1994.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite