Moscova urmăreşte gândurile oamenilor pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un centru de analiză proguvernamental din Rusia a lansat un nou sistem de monitorizare şi predicţie pentru a scana mitingurile spontane şi acţiunile de protest care se concretizează în urma discuţiilor pe reţelele de socializare. În timp ce sisteme similare au fost dezvoltate în întreaga lume, experţii se îndoiesc că acest nou sistem este la fel de periculos pe cât se spune, se arată într-o analiză Global Voices Online.

Evgheni Venediktov, director al Centrului de Cercetare a Protestelor Politice, a precizat pentru cotidianul Izvestia, că programul ce stă la baza sistemului de monitorizare şi predicţie a rulat primul test pe 18 mai. Venediktov a explicat că sistemul monitorizează doar segmentele cheie vizate de reţele, cum ar fi grupurile sau profilurile de utilizator, colectate de voluntari într-o bază de date filtrată de sociologi şi politologi. Procesul de monitorizare acordă o atenţie specială grupurilor orientate politic, protestelor civice din comunităţi şi forumurilor de discuţii, precum şi conţinutului postat de grupurile extremiste.

Venediktov susţine că noul program, denumit „Demonul lui Laplace” (un nume împrumutat de la un experiment matematic al savantului francez Pierre-Simon Laplace, în secolul al XIX-lea, ce descria un demon omniscient) va fi în măsură să identifice pregătirile pentru proteste mult timp înainte ca acestea să se întâmple şi ar putea furniza aceste informaţii autorităţilor responsabile, cadrelor universitare şi oficialilor de stat.

Mecanismul monitorizării şi predicţiei

Jay Ulfelder, un specialist în ştiinţe politice, a precizat că este posibil să se dezvolte sisteme care utilizează mesajele provenite din reţelele de socializare, precum şi alte tipuri de conţinut pentru a anticipa cu precizie viitoarele proteste şi mişcări sociale. „Cea mai simplă versiune a acestui sistem se rezumă la o monitorizare continuă a reţelelor de socializare. Versiunile mai sofisticate ar urmări spaţiile şi, eventual, multe alte forme de date nestructurate, pentru a converti aceste fluxuri de date structurate în informaţii precise, cum ar fi procesarea limbajului natural şi analiză a imaginii, iar apoi cu ajutorul modelelor statistice ar putea genera previziuni ale activităţilor vizate” a explicat Ulfelder. Acesta citează exemplele EMBERS (prescurtare pentru Modelul timpuriu bazat pe recunoaşterea evenimentelor), un sistem de predicţie finanţat de guvernul chinez, care anticipează o acţiune colectivă şi cenzurează discuţii care ar putea declanşa eventuale mişcări sociale.

Autorităţile egiptene au încercat, de asemenea, să construiască sisteme de supraveghere pentru a monitoriza conţinutul reţelelor de socializare care se referă la o posibilă disidenţă faţă de stat şi care periclitează securitatea publică.

Ce va fi monitorizat?

Deşi nu este clar ce va fi monitorizat pe reţelele de socializare şi care este capacitatea exactă a noului sistem, Venediktov a anunţat că va începe să monitorizeze platforma Twitter începând cu luna septembrie. În opinia sa, această platformă este dominată de mesaje teroriste, şi acest lucru nu este îmbucurător sub nicio formă. „Am făcut nişte cercetări şi am constatat că această reţea de socializare este lider printre alte reţele de socializare în ceea ce priveşte numărul de linkuri alocat conţinutului extremist. Acest conţinut nu se şterge chiar dacă există nenumărate cereri ale Roscomnadzorului, Serviciul Federal de Supraveghere a Telecomunicaţiilor” a menţionat Venediktov.

Twitter, Facebook, şi alte reţele de socializare online au fost folosite de către activişti şi membri ai opoziţiei din Rusia ca o alternativă la presa tradiţională, în mare măsură controlată de Kremlin, pentru a organiza mitinguri de protest şi pentru a facilita dezbaterea faţă de problemele sociale şi politice cu care se confruntă Rusia. Toate aceste lucruri se întâmplă în timp ce responsabilul din Roscomnadzor cu monitorizarea presei ruseşti cere în mod repetat ca mesajele politice de pe aceste reţele, care sunt etichetate drept extremiste, să dispară. Aceste cereri de multe ori nu rămân fără răspuns şi doar câteva pagini din conţinutul online este şters. Serviciul Federal de Supraveghere a Telecomunicaţiilor a fost deosebit de nemulţumit de Twitter deoarece cererile sale de a elimina conţinutul problematic nu au fost îndeplinite.

Cât de serioasă este această ameninţare?

Cu toate că noul sistem de monitorizare este prezentat ca o mare inovaţie, serviciile de securitate din Rusia au deja destule intrumente pentru a monitoriza dezbaterile online, ca programul Arhiva Semantică, prin care blogurile şi reţelele de socializare sunt supuse supravegherii. Andrei Soldatov, editor al site-ului rusesc Agentura.ru, a subliniat că sistemele de monitorizare au fost mai întâi dezvoltate pentru monitorizarea informaţiilor structurate, cum ar fi rapoarte mass-media, astfel reţelele sociale nu au fost incluse în procesul de monitorizare . O altă problemă, în opinia lui Soldatov, este faptul că aceste sisteme sunt capabile doar de a lucra cu conturi deschise, (nu pagini de profil private sau conturi de Twitter blocate), şi chiar şi atunci există destule probleme în ceea ce priveşte accesarea conţinutului pe Facebook.

Cu multitudinea de instrumente de monitorizare deja existente la diferite agenţii guvernamentale, Soldatov crede că programul „Demonul lui Laplace” nu pare a fi ceva foarte serios, subliniind că Venediktov, un consilier de imagine de rang mic, este doar în căutare de fonduri şi publicitate. „Centrul de analiză nu trebuie luat foarte în serios deoarece cei care îl conduc caută să-şi facă publicitate şi să-şi croiască un drum către fondurile guvernamentale. Serviciile secrete din Rusia au propriile sisteme, ca Arhiva Semantică, Administraţia Prezidenţială şi Guvernul au la rândul lor propriile sisteme. În acest context, Venediktov doar încearcă să profite” subliniază Soldatov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite