Moldovenii, invitaţi să-şi testeze plămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi medicii au invitat doritorii să-şi facă un test radiologic la plămâni FOTO Dumitru Goncear
Astăzi medicii au invitat doritorii să-şi facă un test radiologic la plămâni FOTO Dumitru Goncear

Moldova ocupă un loc ruşinos în clasamentul statelor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză. Medicii spun că răspândirea bolii are legătură directă cu nivelul de trai al moldovenilor.

Anual, în Moldova se îmbolnăvesc de tuberculoză peste 4.000 de persoane, iar altele 700 decedează răpuse de aceeaşi maladie. Cea mai mare incidenţă se înregistrează în raionul Călăraşi. Urmează Orhei, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti şi Făleşti. Cele mai puţine îmbolnăviri s-au înregistrat în acest an în raioanele de nord: Briceni, Edineţ şi Ocniţa.

Astăzi, de Ziua internaţională de combatere a tuberculozei, mai mulţi medici de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc“ au stat în frig ore în şir în centrul Capitalei, invitând oamenii să-şi testeze plămânii. Campania a fost organizată pentru a atrage atenţia asupra existenţei acestui virus şi complicaţiile pe care le poate genera în organism.

Cozi la testat plămânii

„Am ales scuarul magazinului Unic, pentru că este aglomerat. Îi informăm pe oameni despre existenţa acestei boli şi despre simptomele prin care se manifestă. Cei care doresc pot efectua un consult radiologic gratuit, cu posibilitatea de a afla diagnosticul în câteva minute“, explică Liliana Domente, directoarea institutului. În ciuda vântului şi temperaturilor scăzute, oamenii au făcut cozi la aparatul radiologic mobil.
„Testul este foarte simplu şi durează mai puţin de un minut. Răspunsul îl oferim la fel de repede. Putem diagnostica tuberculoza, cancerul şi alte maladii ale plămânilor“, precizează medicul Nicolae Guţu.
Sergiu Nogalniuc a ocupat şi el un loc lângă aparatul mobil. „Nu ştiam nimic despre tuberculoză. Am aflat astăzi că febra, tusea, slăbiciunile pot fi semne de boală. Vreau să aflu în ce stare sunt plămânii mei“, spune tânărul.

Medicii atenţionează că maladia provocată de bacilul Koch este una socială şi nu poate fi eradicată doar prin intervenţii medicale. „Principalele cauze sunt sărăcia, dar şi migraţia. În tratamentul TBC contează foarte mult nutriţia consistentă şi un mediu sănătos“, explică Liliana Domente, directoarea institutului. Ea consideră că administraţiile locale ar trebui să se implice, alături de medici, pentru a combate maladia. „Grupurile de risc, cum sunt oamenii săraci, cei dependenţi de alcool, narcotice. De obicei, ei se adresează la medic prea târziu, când boala este deja în stadiu avansat“, mai spune doctorul.

Bacilul Koch este mai puternic

Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză din Republica Moldova întrece de trei ori media europeană. În fiecare zi doi sau trei oameni mor din cauza acestei maladii. Cea mai gravă situaţie s-a atestat în perioada 2004-2008, când peste 5.500 de oameni se infectau anual. Potrivit medicilor, Moldova nu se mai află în stare de epidemie, însă alarmant este că numărul cazurilor de tuberculoză multidrogrezistentă creşte. Aceasta înseamă că virusul devine imun la tratament. Motivele sunt abandonul tratamentului, care este de lungă durată - între şase luni şi doi ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite