Moldovenii sunt dezgustaţi de certurile politice. Partidele din fosta alianţă pierd încrederea alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidele din fosta AIE, dar şi instituţiile statului pierd încrederea moldovenilor. FOTO Adevărul
Partidele din fosta AIE, dar şi instituţiile statului pierd încrederea moldovenilor. FOTO Adevărul

Scandalurile din ultima perioadă au îndepărtat partidele din fosta AIE de alegători, care susţin că trăim mai rău ca niciodată.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, 84% din moldoveni cred că în ţara noastră lucrurile merg într-o direcţie greşită şi doar 10% că direcţia este bună. Situaţia este apropiată de cea din august 2000 şi ianuarie 2001, când s-au înregistrat 82 şi, respectiv, 79% . „Este un record absolut. Populaţia este nemulţumită de ce se întâmplă în ţară, este o percepţie generală“, spune Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice.

Peste 90% din respondenţi sunt nemulţumiţi de situaţia politică şi de calitatea drumurilor. Majoritatea spun că îi macină viitorul copiilor. Pe lista grijilor urmează preţurile, şomajul, sărăcia şi corupţia. Cei chestionaţi cred că pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică trebuie, în primul rând, să se schimbe conducerea ţării, legile să devină mai funcţionale şi să fie stârpită corupţia.

PCRM ar câştiga alegerile

În topul încrederii se află Biserica şi mass-media, în timp ce Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul şi partidele politice sunt la coada clasamentului. „Încrederea în instituţiile statului s-a prăbuşit din cauza scandalurilor urâte şi ruşinoase. Oamenii acţionează adecvat atunci când spun că acestea nu sunt instituţii, ci organe prin care cei care le conduc se îmbogăţesc“, explică analistul Igor Boţan.

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere este liderul comuniştilor Vladimir Voronin, cu 18,5% de simpatizanţi, urmat la mare distanţă de liberal-democratul Vlad Filat (9,4%, în scădere cu 10 puncte procentuale) şi primarul Dorin Chirtoacă (6,7%), Marian Lupu (6,4%) şi Mihai Ghimpu (2,9%). Preşedintele Nicolae Timofti şi premierul interimar Iurie Leancă încheie topul cu 0,6% şi, respectiv, 0,4%.

Scandalurile dintre componentele fostei AIE au dus şi la o scădere dramatică a ratingului liberal-democraţilor şi democraţilor, în timp ce comuniştii au urcat simţitor în sondaje. Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 32,5% ar vota cu PCRM, 12,6% cu PLDM, 10% cu PL şi 6,7% cu PD. „Cei din alianţă trebuie să se liniştească, să voteze un nou guvern, care să se apuce de lucru. În perioada care a rămas de un an şi jumătate trebuie să excludă scandalurile publice şi să lupte pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor“, recomandă Igor Boţan.

UE şi Uniunea Vamală

Datele sondajului arată că dacă, în cadrul unui referendum, ar trebui să aleagă între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi aderarea la Uniunea Vamală, peste 18% vor opta pentru comunitatea europeană şi alţi peste 17% pentru Uniunea Vamală. Totodată, peste 50% dintre respondenţi nu ştiu ce ar alege. Barometrul de Opinie Publică a fost realizat în perioada 6-21 aprilie cu o eroare maximală de +2.8%. La realizarea sondajului au participat 1.100 de persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, din circa 80 de localităţi.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite