Moldoveanul suspectat de asasinate la comandă, arestat la Moscova, a fost condamnat anterior la detenţie pe viaţă, iar apoi eliberat înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca, în arestul poliţiei din Moscova. FOTO Captură video
Vitalie Proca, în arestul poliţiei din Moscova. FOTO Captură video

Moldoveanul Vitalie Proca (33 de ani), principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Bucureşti, arestat la Moscova, are un trecut criminal în Republica Moldova, unde a fost condamnat pentru omoruri, jaf, tâlhării şi alte infracţiuni grave.

Vitalie Proca, principalul suspect în cazul tentativei de asasinat din noiembrie 2012, de la Bucureşti, a fost reţinut de poliţiştii ruşi la Moscova, după ce fusese dat în urmărire prin Interpol, pe 18 ianuarie, de către autorităţile române. În operaţiune a fost implicat Serviciul Român de Informaţii, reprezentanţi ai Interpol, dar şi poliţişti din Italia, Rusia, Republica Moldova şi Marea Britanie. 

Vitalie Proca este bănuit că în urmă cu aproape două luni, pe 26 noiembrie, l-ar fi împuşcat în cap şi-n piept cu două pistoale mitralieră pe un tânăr de 26 de ani, imediat după ce acesta urcase la volanul unui automobil Mercedes-Benz. Victima a supravieţuit.

Reglări de conturi

Din datele anchetatorilor reiese că agresorii, printre care se afla şi cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, reţinut alaltăieri la Moscova, s-au apropiat de maşina victimei cu un vehicul de lux de culoare gri, care avea numere de Bulgaria. Din maşină au coborât doi dintre atacatori îmbrăcaţi în negru, au tras zece gloanţe spre victimă, după care s-au urcat înapoi în maşina lor şi au demarat în trombă.

Criminaliştii bucureşteni au descoperit la locul faptei un pistrol mitralieră AKM cu pat rabatabil, de calibru 7,62 milimetri, şi un pistol Makarov, de calibru 9 mm. Tânărul împuşcat a fost dus de urgenţă la spitalul Floreasca, cu patru răni abdominale şi una la cap. Oamenii legii presupun că în momentul în care agresorii au îndreptat armele spre el acesta s-a ascuns în spatele portierei, iar impactul gloanţelor a fost atenuat de caroseria vehiculului.

Din datele cercetării reiese că altercaţia ar fi avut loc pe fondul unor reglări de conturi între clanul Cămătarilor şi cel al sportivilor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar penal pentru tentativă de omor.

Suspect şi în cazul tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov

Totodată, Vitalie Proca era căutat şi de către poliţiştii britanici, fiind suspectat în cazul atacului armat din martie 2012 asupra milionarului rus Gherman Gorbunţov. Acesta a fost împuşcat de şase ori chiar în pragul reşedinţei sale de pe malul Tamisei, în timp ce încerca să intre în casă. Gorbunţov şi-a revenit după şapte luni de la acest antentat, timp în care salonul în care fusese internat a fost păzit non-stop de poliţia londoneză.

Profilul ciminalistic al lui Vitalie Proca

Vitalie Proca, născut la 24 aprilie 1979, din Pituşca, a fost condamnat, în 1998, la detenţie pe viaţă pentru omoruri deosebit de grave, tentative de omor, furt, jaf şi tâlhărie. În 2000, pedeapsa i-a fost redusă la 25 de ani. A făcut alte numerase solicitări în instanţe pentru reducerea sentinţei.

După mai multe respingeri, motivate prin gravitatatea crimelor comise, în 2010 a obţinut rejudecarea cazului de către Plenul Curţii Supreme de Justiţie. Magistraţii decid recalificarea faptelor în baza Codului Penal intrat în vigoare în 2003, ce prevede pedepse mai blânde pentru aceleaşi infracţiuni. Astfel, lui Vitalie Proca i-a fost redusă pedeapsa de la 25 la 20 de ani în penitenciar de tip închis, cu menţiunea că termenul va fi calculat de la 29 martie 2010 (data pronunţării noii sentinţe), cu deducerea perioadei cât a fost în detenţie, din 15 aprilie 1998. Rămâne o enigmă cum a ajuns la libertate înainte de termen.

Eliberat condiţionat

Deşi iniţial a refuzat să ne ofere informaţii, invocând confidenţialitatea datelor cu caracter personal, după mai multe insistenţe, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) din cadrul Ministerului Justiţiei a comunicat pentru „Adevărul“ că Vitalie Proca a fost eliberat condiţionat înainte de termen pe 23 septembrie 2010, în baza unei încheieri emise de Judecătoria raionului Rezina. Totodată, instituţia a precizat că a existat şi o altă hotărâre, emisă de aceeaşi instanţă, la 30 iulie 2004, prin care lui Proca i-a fost redusă pedeapsa cu trei ani şi opt luni. Reprezentanţii DIP nu ne-au putut explica în baza căror temeiuri a fost eliberat Vitalie Proca, sugerându-ne să ne adresăm Judecătoriei Râşcani.

Publika TV menţionează, însă fără a face referire clară la o sursă, că „drept motiv pentru eliberarea lui Proca înainte de termen a servit faptul că bărbatul regretă faptele sale, a reparat prejudiciul cauzat şi ar fi ispăşit mai mult de jumătate din termenul pedepsei”. Pe de altă parte, Pro TV Chişinău susţine că Proca ar fi fost eliberat pe motive de sănătate, medicii constatând că ar avea tuberculoză pulmonară şi gradul II de invaliditate.

Şi asta deşi anterior, în 2008, instanţele au respins un demers al Departamentului Instituţii Penitenciare de a-l elibera pe Proca din motive de sănătate. Magistraţii au constatat că maladia depistată nu-l împiedică pe Proca să-şi ispăşească pedeapsa după gratii. Iată cum şi-au motivat magistraţii refuzul: „Faptele pentru care Vitalie Proca a fost condamnat şi îşi execută pedeapsa sunt atribuite la categoria celor deosebit de grave, din certificatul dosarului personal al acestuia rezultă că el are 50 de încălcări ale regimului de detenţie, nu are menţiuni, nu este încadrat în câmpul muncii, pe parcursul executării pedepsei a fost recunoscut de trei ori violator al regimului de detenţe, se caracterizează negativ, prin urmare acesta nu poate porni pe calea corijării”.

Uitat la baştină

Grigore Lupu, primarul de la Pituşca, Străşeni, spune că lumea l-a uitat la faţă pe Vitalie Proca fiindcă acesta a plecat din sat când încă nu împlinise majoratul. „Are doar mamă. Tatăl i-a murit cu câţiva ani în urmă. Pe teritoriul satului nostru Vitalie nu a avut probleme cu poliţia“, a precizat Lupu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite