Profilul moldoveanului acuzat de atacul armat din Vitan: condamnat încă de la 19 ani pentru omoruri grave şi jafuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca, în momentul arestării sale la Moscova
Vitalie Proca, în momentul arestării sale la Moscova

Moldoveanul Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Bucureşti, arestat la Moscova, are un trecut criminal în Republica Moldova, unde a fost condamnat pentru omoruri, jaf, tâlhării şi alte infracţiuni grave.

Vitalie Proca, născut la 24 aprilie 1979, este originar din satul Pituşca, raionul Călăraşi, Republica Moldova. În 1998, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omoruri cu premeditare, deosebit de grave, tentative de omor, furt, jaf şi tâlhărie, atacuri .

Ulterior a făcut numeroase solicitări în instanţă pentru reducerea sentinţei. După mai multe respingeri, motivate prin gravitatatea crimelor comise, în 2010 a obţinut rejudecarea cazului de către Plenul Curţii Supreme de Justiţie. Magistraţii decid recalificarea faptelor în baza Codului Penal intrat în vigoare în 2003, ce prevede pedepse mai blânde pentru aceleaşi infracţiuni.

Astfel, lui Vitalie Proca i-a fost redusă pedeapsa de la 25 la 20 de ani în penitenciar de tip închis, cu menţiunea că termenul  va fi calculat de la 29 martie 2010 (data pronunţării noii sentinţe), cu deducerea perioadei cât a fost în detenţie, din 15 aprilie 1998. Asta înseamnă că, din 29 martie 2010, Vitalie Proca mai avea de stat după gratii încă opt ani. Rămâne o enigmă cum a ajuns la libertate înainte de termen.

Ministerul Afacerilor Interne a refuzat să ne spună când şi în ce condiţii a fost eliberat din detenţie Vitalie Proca.

Departamentul Instituţiilor Penitenciare din cadrul Ministerului Justiţiei de la Chişinău a comunicat pentru „Adevărul“ că Vitalie Proca a fost eliberat condiţionat înainte de termen pe 23 septembrie 2010, în baza unei încheieri emise de Judecătoria raionului Rezina. Totodată, instituţia a precizat că a existat şi o altă hotărâre, emisă de aceeaşi instanţă, la 30.07.2004, prin care lui Vitalie Proca i-a fost redusă pedeapsa cu trei ani şi opt luni.

Grigore Lupu, primarul de la Pituşca (satul de baştină al presupusului asasin), spune că lumea l-a uitat la faţă pe Vitalie Proca fiindcă acesta a plecat din sat când încă nu împlinise majoratul. „Are doar mamă. Tatăl i-a murit cu câţiva ani în urmă. Pe teritoriul satului nostru Vitalie nu a avut probleme cu poliţia. Practic nimeni nu-l mai ţine minte“, a precizat Grigore Lupu.

Imagini din arest cu principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite