Membri Stat Islamic în Republica Moldova. Ministrul Apărării: Există cetăţeni moldoveni care luptă în Siria
0Membri Stat Islamic în Republica Moldova. Autorităţile Republicii Moldova au recunoscut că mai mulţi cetăţeni ai ţării luptă în Siria alături de extremiştii de la organizaţia teroristă Statul Islamic. În plus, Islamişti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au revenit în R.Moldova.
Ministrul moldovean al Apărării: Membri ai reţelei teroriste Stat Islamic se află în Republica Moldova
„Am înţeles că avem şi noi moldoveni care luptă în Siria, dar nu cred că există un risc major în Republica Moldova, deoarece reţeaua Stat Islamic şi-a atins scopul, acela de a crea panică. Dar există şi riscuri care vin din interior, cei care se află deja în R.Moldova“, a declarat Anatol Şalaru, ministrul moldovean al Apărării, anunţând că islamişti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au revenit în R.Moldova,
Republica Moldova are cetăţeni care participă la luptele din Siria, a declarat luni, potrivit site-ului Publika.md, ministrul moldovean al Apărării în exerciţiu, Anatol Şalaru.
Membri ai reţelei teroriste Stat Islamic arestaţi în Republica Moldova
Doi cetăţeni moldoveni suspectaţi de terorism care încercau să ajungă ilegal în România şi în Occident au fost arestaţi săptămâna trecută în Republica Moldova. Cei doi moldoveni - cu vârste de 19, respectiv 26 de ani - au fost arestaţi pe malul Râului Prut, în zona localităţii Toceni. Asupra suspecţilor au fost găsite materiale de propagandă islamistă, existând suspiciuni că cei doi s-ar fi convertit la mahomedanism. Cei doi suspecţi intenţionau să treacă ilegal frontiera spre România, după care s-ar fi îndreptat spre Occident, destinaţia finală fiind Franţa.
Autorităţile de la Moscova au invocat participarea mai multor cetăţeni ruşi şi din ţările CSI la luptele din Siria de partea Statului Islamic. Autorităţile ruse au spus că se tem de acţiunile pe care ruşii reveniţi de pe câmpul de bătălie le-ar putea întreprinde în Rusia.
Şalaru a fost completat de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, care a menţionat că instituţiile de forţă au primit dispoziţii pentru a preveni riscurile legate de terorism. Ţurcanu a precizat că în cadrul Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat despre situaţia din Europa, cea din regiunea de est a ţării, dar şi despre cea din Transnistria.
De asemenea, autorităţile Republicii Moldova au lansat un apel către ambasadele străine acreditate la Chişinău, să nu îşi trimită reprezentanţi la alegerile din regiunea transnistreană.
Amintim că în luna octombrie SIS în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a întreprins mai multe măsuri speciale şi a reuşit identificarea şi anihilarea unei celule teroriste, formată de cetăţeni străini suspectaţi ca fiind membri ISIS şi care intenţionau să se deplaseze în Siria.
În informaţia publicată de SIS se constată că starea securităţii antiteroriste s-a agravat în acest an în majoritatea statelor lumii. Cele mai afectate zone sunt Orientul Apropiat, Asia Centrală şi Africa de Nord-Vest.