Şedinţa specială a Parlamentului a eşuat. Sturza: „Urmează o perioadă turbulentă pentru Republica Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din Republica Moldova au început anul 2016 cu o şedinţă specială, în cadrul căreia urmau să dezbată propunerea de guvern a lui Ion Sturza. Deputaţii urmau să analizeze programul de guvernare al premierului desemnat Ion Sturza şi să se pronunţe asupra componenţei nominale a guvernului propus de acesta. Şedinţa însă s-a încheiat înainte de a începe din lipsă de cvorum.

Guvernul Sturza avea nevoie de cel puţin 51 de voturi ale parlamentarilor pentru a fi învestit. Până astăzi, doar fracţiunile liberal-democraţilor şi liberalilor au anunţat că vor susţine acest guvern. Luni dimineaţa, şi deputaţii neafiliaţi din „grupul Leancă” au declarat acelaşi lucru, ceea ce înseamnă 35 de voturi din 101. Socialiştii, comuniştii şi democraţii au declarat că nu vor vota pentru Guvernul Sturza, pe care îl consideră „un eşec”.

Învestirea Guvernului de la Chişinău, misiune (im)posibilă

UPDATE 15:30 „Sturza s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi a declarat că în următoarea perioadă se retrage în intimitate.  „„I-am întors mandatul. Dumnealui regretă situaţia. M-a felicitat pentru prestaţie. Rămâne să mediteze ce va face mai departe luând în consideraţie intenţia partidelor. Deocamdată eu mă retrag în viaţa mea privată. Acum procesul de identificare a unui alt candidat va fi mult mai laborios şi transparent. Preşedintele Dumnealui regretă ce s-a întâmplat, la fel ca şi mine. Ar fi fost corect să ne putem expune programul”, a spus Ion Sturza.

UPDATE 14:25 După şedinţa eşuată a Parlamentului, Ion Sturza s-a arătat surprins de faptul că la şedinţă nu au fost destui deputaţi pentru ca aceasta să aibă loc. Acesta a promis că va publica discursul pe care l-a pregătit pentru şedinţa de învestire. „Urmează o perioadă turbulentă pentru Republica Moldova. Preşedintele va înaintat un nou candidat”, a declarat Sturza.

Ion Sturza, după şedinţa eşuată a Parlamentului: „Absenţa deputaţilor PD a fost regizată”

UPDATE 14:20 La şedinţa de astăzi au fost prezenţi deputaţii PLDM, PL, PPEM şi câţiva democraţi.

UPDATE 14:16 Şedinţa Parlamentului a eşuat din lipsă de cvorum. „Din totalul celor 101 de deputaţi sunt prezenţi 47 de deputaţi. Şedinţa specială nu poate fi ţinută din lipsă de cvorum. Tentativa este eşuată. Preşedintele Republicii Moldova urmează să iniţieze consultările pentru desemnarea altui candidat”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Astfel, şedinţa Parlamentului a luat sfârşit.

UPDATE 14:15 Comuniştii au declarat că nu participă la şedinţa specială de astăzi şi nu va acorda votul de încredere Programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova şi a întregii liste a Guvernului înaintate de domnul Ion Sturza. Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova consideră şedinţa specială a Parlamentului de azi drept un spectacol cu actori nepotriviţi şi regie falsă pentru viitorul ţării.

------------

Duminică, 3 ianuarie, Ion Sturza a prezentat componenţa Cabinetului de miniştri pe care o va propune deputaţilor pentru dezbateri. În premieră pentru Republica Moldova, aceştia au semnat o declaraţie de integritate pregătită de societatea civilă.

Miniştrii propuşi de Ion Sturza au semnat declaraţia de integritate. „Acest guvern suntem noi, moldovenii”

Sâmbătă, 2 ianuarie, Ion Sturza a expediat Parlamentului şi programul de guvernare. Acesta îşi propune ca în perioada 2016-2018 să transforme Republica Moldova într-un candidat eligibil pentru aderarea la UE. În Programul de guvernare elaborat de echipa sa se mai prevede semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, reintegrarea ţării şi combaterea corupţiei.

Una dintre priorităţile de bază ale lui Sturza va fi procesul de reintegrare a ţării, soluţia politică a conflictului fiind corelată cu obiectivul de integrare europeană a ţării, se arată în Program. Pentru asigurarea unei creşteri economice

optime

image

, durabile şi incluzive, politicile economice vor avea la bază următoarele principii-cheie: libertatea economică şi condiţiile egale pentru toţi agenţii economici, concurenţa loială, sprijinul antreprenorilor, echilibrarea intereselor angajaţilor cu cele ale angajatorilor, stabilitatea macroeconomică şi responsabilitatea financiar-bancară, consolidarea securităţii energetice.

Acesta îşi mai propune să verifice modul în care a fost concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, să elaboreze o lege specială de prevenire şi gestionare a crizelor financiare, dar şi să introducă o taxă/impozite de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite