Legea care vizează Stadionul Republican, suspendată de Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a admis cererea de suspendare a acţiunii legii care prevede abrogarea legislaţiei ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite ale Americii. Este vorba despre cererea deputaţilor Dinu Plîngău şi Maria Ciobanu, care au cerut suspendarea proiectului Partidului Socialiştilor, votat pe 3 decembrie în două lecturi, transmite IPN.

Autorii sesizării îi solicită Curţii să verifice constituţionalitatea legii, precizând că, la data depunerii sesizării, legea contestată nu era promulgată de preşedintele ţării şi nu era publicată în Monitorul Oficial. Curtea reţine că, la data examinării sesizării, legea fusese deja promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

Deputaţii au mai precizat în sesizare că Republica Moldova riscă să declanşeze un conflict diplomatic pentru nerespectarea obligaţiilor care îi revin din acordurile bilaterale încheiate cu Statele Unite ale Americii. De asemenea, aceştia afirmă că Republica Moldova riscă să-şi piardă reputaţia pe plan internaţional, precum şi să nu beneficieze de investiţii şi parteneriate strategice. În viziunea autorilor sesizării, legea contestată afectează democraţia, separaţia şi colaborarea puterilor şi securitatea economică şi financiară a statului.

„Curtea consideră necesară suspendarea acţiunii legii contestate, pentru a verifica, pe baza unor indicii rezonabile, existenţa unor acorduri bilaterale încheiate de Guvernul Republicii Moldova cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în legătură cu transmiterea terenului pe care se găseşte, actualmente, Stadionul Republican, în proprietatea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea pe acesta a edificiului unei ambasade, potrivit Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018, abrogată prin legea contestată”, se menţionează în hotărârea Curţii.

Totodată, Curtea Constituţională a respins solicitarea aceloraşi deputaţi de a suspenda legea ce prevede transferul Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea preşedintelui în subordinea Parlamentului, întrucât o astfel de sesizare a existat deja, fiind emisă şi o decizie de suspendare.

Curtea a mai respins cererea celor doi deputaţi de suspendare a acţiunii hotărârii Parlamentului din 3 decembrie 2020, ce vizează componenţa numerică şi nominală a Biroului permanent al legislativului. Curtea a statuat că, în cazul în care hotărârea contestată va fi suspendată, Biroul permanent al Parlamentului, în componenţa reînnoită, nu va putea propune data convocării şedinţelor plenare şi nu va putea întocmi proiectul ordinii de zi a şedinţelor Parlamentului. Astfel, Curtea conchide că, în cazul suspendării hotărârii contestate, activitatea de legiferare a legislativului ar putea fi blocată.

Amintim că terenul fostului Stadion Republican din Chişinău este aproape de a ajunge pe mâinile deputatului fugar Ilan Şor, cel implicat în furtul miliardului din sistemul bancar. Asta după ce majoritatea parlamentară mai nou formată din socialişti, deputaţii Partidului Şor şi cei din aşa-numitul grup Pentru Moldova au modificat actul normativ prin care terenul respectiv urma să fie vândut Ambasadei SUA la Chişinău, la insistenţa părţii americane.

Ambasada SUA a criticat votul majorităţii parlamentare PSRM-Şor şi a avertizat Chişinăul că acest vot riscă să afecteze relaţiile moldo-americane.

Deputaţii din Platforma DA şi cei din PAS susţin că este vorba despre o înţelegere dintre Igor Dodon şi Ilan Şor, prin care Dodon îi oferă lui Şor acest teren, iar deutaţii lui Şor se obligă să voteze iniţitiva socialiştilor de a reduce atribuţiile noului preşedinte al ţării, prin transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

Pe acest teren, Ilan Şor urmează să construiască „MoldovaLand” şi „BasarabiaLand”, un centru sportiv, educativ şi de agrement.

Ilan Şor s-a grăbit deja să laude acest vot al deputaţilor: „Astăzi am obţinut o victorie importantă. Terenul Stadionului Republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaţilor Platformei „Pentru Moldova”, a fost introdus un amendament important şi anume că acest teren rămâne în proprietatea publică a statului şi aici pot fi construite exclusiv obiective sportive, culturale”.

Prim-ministrul Ion Chicu a criticat decizia respectivă, prin care terenul fostului stadion nu va trece în proprietatea SUA.

„Consider că este o eroare să abrogi/modifici o lege, care vizează relaţiile bilaterale între parteneri strategici. Această convingere a mea e valabilă pentru relaţiile noastre cu toţi partenerii strategici pe care îi are ţara noastră. Cu SUA şi alţi parteneri strategici avem relaţii foarte bune şi consider că decizia de astăzi a legislativului privind terenul de pe Tighina nu este una reuşită. Executivul s-a ghidat pînă acum de legea încă în vigoare şi au fost efectuate mai multe activităţi cu caracter tehnic în comun cu partea americană”, a declarat Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

Şi deputatul Andrian Candu a criticat votul majorităţii parlamentare. Potrivit lui, acest vot va prejudicia relaţiile moldo-americane, după ce Guvernul R. Moldova (condus atunci de Pavel Filip) a promis părţii americane acest teren. 

„Astăzi, aici în Parlament, fără discuţii şi fără o analiză s-a încălcat o promisiune dată unui stat care mereu a fost alături de R. Moldova”, a spus Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite