Investitorii străini ocolesc Moldova din cauza corupţiei şi influenţei politice. „Primii care insistă să se întâlnească cu ei sunt funcţionarii de stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea politică, corupţia, conflictul transnistrean şi legislaţia care este adesea modificată prezintă principalele impedimente în calea investiţiilor străine în Republica Moldova. Expertul economic Viroel Chivriga susţine că din cauza acestor probleme ţara pierde teren în domeniul investiţiilor. Totodată, expertul afirmă că investiţiile străine directe se află într-o perioadă de stagnare.

Ieri, Viorel Chivriga a prezentat studiul „Atragerea investiţiilor străine directe în Republica Moldova: analiza impedimentelor”, în cadrul unei şedinţe a Clubului de presă  al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE). Concluzionând, expertul economic afirmă că, de când Republica Moldova a devenit stat independent, impedimentele în calea investiţiilor au rămas aceleaşi.

Stagnarea din anii 90

Potrivit studiului, din anii ‘90 până în 2014, în Republica Moldova s-au înregistrat investiţii directe în valoare de 3,6 miliarde de dolari. În distribuţia geografică a capitalului social acumulat, ponderea majoritară le-a revenit investitorilor din ţările UE (52,9%). Ponderea investitorilor din CSI a constituit 11,3%. Cele mai multe investiţii au fost înregistrate în domeniul financiar - circa 25,8%, urmat de industria prelucrătoare - 22,9% şi comerţul cu ridicata şi amănuntul - 14,3%. Mai puţine investiţii au fost înregistrate în domeniul sănătăţii, agriculturii şi energiei electrice.

În cadrul Clubului de Presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, Viorel Chivriga s-a referit la climatul de afaceri care, potrivit lui, trebuie schimbat. „Cineva poate priveşte legislaţia în domeniu relativ bună, dar dacă ea nu este aplicată sau e prea des modificată, atunci devine nocivă, deoarece sperie potenţialii investitori”, a adăugat expertul. Viorel Chivriga a menţionat că în domeniul economic avem legi care au fost modificate şi de 19 ori în ultimii ani, iar cadrul instituţional este unul diform.

Soluţiile lui Chivriga

Expertul economic propune rezolvarea acestei probleme prin elaborarea unei strategii noi care nu va fi valabilă doar pe hârtie şi care să includă efortul din partea tuturor părţilor interesate, inclusiv o strategie de dezvoltare pentru zonele libere şi introducerea unor indicatori de performanţă. „Avem nevoie de o altă imagine, dar această imagine nu trebuie să apară într-un mod cum o văd instituţiile de stat, ci să fie una obiectivă. Ea trebuie să prezinte perspectivele pe care le pot avea investiţiile în Moldova şi facilităţile de care pot beneficia investitorii străini”.

Politica trebuie îndepărtată de economie

Expertul a mai menţionat că mulţi investitori străini care au venit în Republica Moldova au accentuat că primii care au insistat să se întâlnească cu aceştia au fost funcţionarii de stat. Pentru ei, acest lucru este unul neordinar. „Sectorul politic trebuie să fie îndepărtat de cel economic, deoarece acesta două instituţii funcţionează diferit. O chestiune care nu doar sperie oamenii, ci şi stagnează intenţiile acestora de a investi în ţara noastră”.

Potrivit investitorilor străini, un rol important revine asigurării securităţii şi protecţiei investitorilor, previzibilităţii în afaceri si regulilor unice de joc pentru toată comunitatea de afaceri, aplicării legii şi neimixtiunea statului în afacerile private, se arată în studiul APE. Deşi, în mare parte, investitorii conştientizează riscurile în realizarea afacerilor în Republica Moldova, instabilitatea politicilor bugetar-fiscale este unul din factorii majori de risc. Abordările instituţionale ale Vămii şi Fiscului sunt îndreptate împotriva investitorilor, fiind axate doar pe amenzi şi sancţiuni (bugetul naţional şi acum are drept sursă de venit un plan de amenzi şi sancţiuni financiare). Aceste practici reduc considerabil din interesul manifestat pentru RM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite