Experţii au evaluat realizările autorităţilor în procesul de integrare europeană. Care sunt domeniile fruntaşe şi cele restanţiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi în drepturile omului, economie, reglementarea trasnistreană şi combaterea corupţiei au dat note autorităţilor pentru realizările efectuate în procesul de integrare europeană.

Experţi din cadrul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi din cadrul Centrului Analitic Expert-Grup au analizat cele mai importante acţiuni întreprinse de autorităţile de la Chişinău în domeniile vizate în cadrul Planului de Acţiuni UE-Republica Moldova. „Suntem la o etapă când există foarte multe înterpretări. Au apărut alternative pentru procesul de integrare europeană şi este foarte important să insistăm că ceea ce a început 12 ani în urmă nu poate fi intrerupt, iar clasa politică merită să continue eforturile de integrare europeană“, a declarat comentatorul politic Igor Boţan.

Potrivit metodologiei, cele mai mari progrese au fost notate cu 5 puncte. În final, progresul înregistrat în procesul de integrare a primit 3.2 puncte. Cele mai importante evoluţii au fost înregistrate în domeniile: politici macroeconomice şi macrofinanciare, relaţii comerciale, achiziţii publice, reglementări tehnice şi proceduri de evaluare a conformităţii. Iar cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în: soluţionarea conflictului transnistrean, combaterea corupţiei, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, transport şi eliminarea restricţiilor şi optimizarea administrăii.

Bunăoară, una dintre problemele ce persistă în studiile experţilor este combaterea corupţiei care a primit 2.6 puncte. Reforma justiţiei a fost notată cu 3 puncte. „Autorităţile continuă să prefere să se concentreze pe acţiuni de ordin legislativ. Edient în aceste condiţii nu poate fi asigurat un control asupra punerii în aplicare a deciziilor adoptate. În pofida eforturilor guvernării, nivelul de corupţie în ţară contină să fie înalt“, a menţionat Mariana Calughin, expert ADEPT.

Avem probleme şi la capitolul drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, progresele în acest domeniu fiind apreciate cu 2.6 puncte. „Progresul a fost moderat. În continuare există o discrepanţă între prevederile legale şi modalitatea în care acestea sunt implementate“, a explicat Polina Panaite, expert ADEPT. „Chiar dacă se pare că autorităţile ajustează cadrul legal, uneori sunt adoptate proiecte care subminează aceste eforturi. Mă refer la amendarea Codului Penal, prin care a fost introdusă castrarea chimică, care ulterior a fost abrogată ca fiind neconstituţională, dar şi la noile prevederi introduse în Codul Contravenţional prin care au fost stabilite sancţiuni pentru difuzarea informaţiilor care propagă alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie“, mai adaugă specialista.

O altă problemă este şi creşterea numărului de dosare la CEDO. „În anul 2013 au fost înregistrate cu 45% mai multe cereri împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Această situaţie poate fi explicată prin neîncrederea crescândă a moldovenilor în sistemul judecătoresc“, reaminteşte Polina Panaite.

Progres minor în reglementarea transnistreană

Un alt domeniu analizat de către experţi este soluţionarea conflictului transnistrean. Astfel, specialiştii au constat că în 2013 în procesul de reglementare transnistreană nu au fost obţinute rezultate semnificative. Evoluţiile în acest domeniu au fost notate cu 1 punct. „Progresul este minor. Dacă în 2012, de facto, au fost reluate negocierile în formatul 5+2 şi în aprilie 2012 la Viena a fost adoptată agenda negocierilor, atunci în 2013 situaţia a fost îngrijorătoare. Au fost altercaţii în zona de securitate, a reapărut problema şcolilor cu predare în limba română. Am avut probleme insistente legate de intenţia Federaţiei Ruse de a deschide consulat la Tiraspol, de a reînnoi armamentul contindentuluii din Trasnistria. Au existat probleme şi la capitolul negocierile privind Acordul de Liber Schimb etc. “, reaminteşte Igor Boţan.

La capitolul economie notele sunt mai generoase. Bunăoară, progresele înregistrate în domeniul politici macroeconomice şi macrofinanciare au obţinut 4 puncte, standardele, reglementărle tehnice şi procedurile de evaluare a conformităţii au primit 3.7 puncte, iar dezvoltarea rurală şi regională au fost notate cu 3.2. Aspectele sanitare şi fitosanitare au fost notate cu 3 puncte.

„Problema siguranţei alimentelor rămâne una crucială. A fost creeată Agenţia Naţională pentru siguranţa alimentelor, însă aceasta trebuie dotată corespunzător. Este neceserar de modernizat laboratoarele şi mecanismele de control, în special în domeniul siguranţei alimentelor. Aceasta trebuie să fie o prioritate majoră având în vedere că până în prezent producătorii autohtoni nu pot exporta produse de origine animalieră pe piaţa comunitară“, susţine Adrian Lupuşor, expert în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite