Experţi germani: Confruntările politice privind Acordul de Asociere descurajează investiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntările politice pe marginea Acordului de Asociere şi a Zonei de Comerţ Liber descurajează potenţialii investitori care vor să vină în Republica Moldova. Politicienii pot spune ce vor, dar trebuie să fie atenţi la impactul pe care îl au declaraţiile pe care le fac asupra mediului de afaceri. Sugestii în acest sens au venit de la experţii Echipei Economice Germane în Moldova.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Ricardo Giucci, director al institutului Berlin Economics, a menţionat că intensificarea comerţului cu UE este o tendinţă pe termen lung, care a început cu mai bine de 10 ani în urmă, înainte ca ZLSAC să fie în vigoare. Începând cu 2004, exporturile moldoveneşti către UE au crescut în medie cu mai mult de 10% pe an (în dolari SUA). În prezent UE este, fără îndoială, partenerul comercial numărul unu al Moldovei: 65% din exporturile totale sunt îndreptate către UE şi 49% din importuri vin în Moldova din Uniunea Europeană.

Cantitativ, exporturile către UE au crescut cu 27% în 2015, faţă de 2014. Veniturile din export mai mici cu 2,3% în 2015 se explică prin faptul că preturile pentru materii prime au fost scăzute la nivel global.

ZLSAC trebuie păstrată în interesul economic al ţării şi al populaţiei. Investiţiile creează locuri de muncă, iar acestea aduc venituri populaţiei, a remarcat Ricardo Giucci.

În acelaşi timp, spune expertul, este important să se înţeleagă că orice manifestare de îndoială la adresa ZLSAC slăbeşte efectul acesteia şi are un impact economic negativ asupra ţării. Potenţialii investitori interesaţi să producă în Moldova şi să exporte în UE ar putea să amâne sau chiar să-şi anuleze deciziile investiţionale, având în vedere riscurile noi pe care le percep din mesajele contradictorii transmise de autorităţi.

Economistul Woldemar Walter, unul dintre autorii analizei, afirmă că Moldova nu trebuie să aleagă între comerţul cu UE şi comerţul cu Rusia. „ZLSAC este pe deplin compatibilă cu acordul de liber schimb existent cu Rusia. Moldova ar trebui să aibă drept obiectiv asigurarea comerţului liber cu ambele pârţi”, a sugerat expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite