Eugen Carpov: Prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Moldovei este cel mai mare pericol pentru securitatea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova a devenit cel mai mare pericol pentru securitatea naţională. Aflarea trupelor militare străine, a tehnicii militare, muniţiilor pe teritoriul unui stat periclitează situaţia în domeniul securităţii militare, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Eugen Carpov, transmite IPN.

În cazul Republicii Moldova, prezenţa trupelor ruse a fost şi rămâne un instrument de menţinere a regimului separatist din regiunea transnistreană. „Dacă nu ar fi existat trupele ruse staţionate acolo permanent, în toată perioada respectivă, eu am convingerea că o soluţie pentru conflictul transnistrean ar fi fost găsită mai devreme. Astăzi, Federaţia Rusă, prin prezenţa sa deschisă şi mă refer la trupele militare, reprezintă un element care stimulează factorii interni din regiunea transnistreană să încerce să demonstreze populaţiei locale că Transnistria este un subiect cu drept internaţional”, a spus Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit lui, diplomaţii sunt obligaţi să abordeze subiectul prezenţei ilegale a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova în toate forurile internaţionale. Asemenea demersuri se întreprind în permanenţă la OSCE, ONU, NATO, UE şi alte organizaţii cu care Moldova are relaţii.

Totodată, Eugen Carpov spune că având în vedere conjunctura internaţională şi acţiunile Federaţiei Ruse la nivel internaţional, în prezent, şansele practice de a fi reluat procesul de retragere a trupelor sunt mult mai mici decât cu 10-15 ani în urmă.

Vitalie Stoian, comandant al Armatei Naţionale, spune că în stânga Nistrului actualmente se află aproximativ 20 de mii de tone de arme şi muniţii, care au un termen de păstrare depăşit. Respectiv, transportarea şi depozitarea lor constituie un pericol. „S-a făcut un studiu şi s-a demonstrat că o explozie necontrolată la acest depozit poate fi echivalent cu explozia nucleară din 1945 în Hiroshima, care a nimicit în jur de 170 de mii de oameni”, a menţionat Vitalie Stoian.

Potrivit lui, de aceste muniţii are grijă Grupul operativ de trupe al Federaţiei Ruse care se află în Transnistria. Republica Moldova nu are acces la depozitul de la Cobasna şi nu cunoaşte care este situaţia reală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite