Curtea de Apel interzice Consiliului Coordonator al Audiovizualului să sancţioneze posturile TV care nu au 30% producţie autohtonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCA a obligat radiodifuzorii să pună pe post 30% de produse media autohtone. FOTO: Adevărul
CCA a obligat radiodifuzorii să pună pe post 30% de produse media autohtone. FOTO: Adevărul

Curtea de Apel a suspendat decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului de examinare a rezultatelor monitorizării mai multor posturi de televiziune. Suspendarea este aplicată până la pronunţarea deciziei definitive a instanţei de judecată.

De la 1 aprilie 2013, CCA a obligat radiodifuzorii să pună pe post produse media autohtone, în proporţie de 30%, iar o jumătate din această cotă urma să fie acoperită de emisiunile în română, difuzate în orele de maximă audienţă.

Curtea de Apel a suspendat însă decizia CCA. Astfel, până va fi pronunţat un verdict final, radiodifuzorii care încalcă legislaţia nu vor putea fi sancţionaţi. Preşedintele CCA, dar şi reprezentanţii Asociaţiei pentru drepturile de autor „Apollo" califică decizia drept ilegală.

„A fost creat un precedent periculos pe piaţă atunci când menirea şi atribuţia CCA de a dezvolta domeniul audiovizualului este stopată de magistraţi. Eu sunt sigur că atribuţiile CCA nu au fost depăşite, pentru că acestea sunt prevăzute de Codul Audiovizualului unde scrie că CCA va crea mecanisme pentru promovarea produsului autohton. În mod cert pot să spun că în decizia Curţii sunt implicaţi proprietarii posturilor radio şi televiziune care au atacat în instanţa de judecată”, a declarat preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi.

Pocaznoi a mai menţionat, în cadrul şedinţei de astăzi a CCA, că ulterior instituţia va prezenta atât datele monitorizării la capitolul respectării procentajului de producţie autohtonă în serviciile de programe, cât şi la capitolul volumului de publicitate pusă pe post de aceleaşi posturi de televiziune în perioada 5-11 aprilie a anului curent.

La aceeaşi şedinţă, CCA a emis o avertizare postului de televiziune „TNT Bravo” şi postului de televiziune „TV 7” pe motiv că au pus pe post în cadrul unor emisiuni publicitate sub formă de sponsorizare, ceea ce constituie o abatere de la prevederile Codului Audiovizualului.

E de menţionat că patronul indirect al acestor două posturi este preşedintele comisiei parlamentare de profil, Chiril Lucinschi, care este acţionar în compania americană EMH Inc., unde deţine acţiuni în valoare de circa 2,5 milioane de lei.

Potrivit Monitor-Media compania EMH Inc. figurează drept investitor la canalele "THT Bravo" şi "TV7".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite