CSM a respins demersul judecătoarei Parpalac de a-şi înmatricula fiica la facultate. A acceptat însă cererea altei magistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa CSM FOTO: Tudor Iovu
Şedinţa CSM FOTO: Tudor Iovu

Consiliul Superior al Magistraturii a examinat astăzi demersul  unor judecători referitor la înmatricularea copiilor la una din instituţiile superioare de învăţământ cu care CSM are acorduri de colaborare. Demersul judecătoarei Aurelia Parpalac de la Curtea de Apel Bender a fost respins, iar cel al Elenei Cojocari de la Judecătoria Buiucani a fost acceptat.

„Atâta timp cât există un acord de colaborare nu văd o problemă. Noi primim studenţi la practică prin care îi ajutăm şi cu care ne ocupăm. Nu ştiu la ce facultate vom depunde documentele“, a declarat judecătoarea Elena Cojocari.

Totodată, Alexandru Arseni, profesor la Facultatea de Drept şi membru CSM, susţine că această practică încalcă prevederile constituţionale. „ Articolul 16 din Constituţie prevede egalitatea în drepturi în faţa legii şi a autorităţilor publice a tuturor cetăţenilor, iar accesul liber la învăţătură este pentru toţi. Sunt prevederile Consituţionale“, meţionează Alexandru Arseni.

„Pentru faptul că judecătorul ia câţiva studenţi la practică, universitatea trebuie să-l remunereze nu să ofere privilegii. Aşa ar trebui să fie normal. Ce facem cu judecătorii care nu au copii?“, se întreabă membrul CSM.

Anterior, „Adevărul“ a scris despre demersul judecătoarei Aurelia Parpalac. Şedinţa CSM a fost însă contramandată.  Atunci, Nichifor Corochii a declarat că  un astfel de acord nu ar trebui să stârnească discuţii. „Avem încheiate acorduri cu diferite universităţi. Potrivit acestora, câţiva studenţi fac practica în instanţe gratuit, iar copiii angajaţilor din sistemul judiciar pot beneficia de această înmatriculare. Este ceva reciproc. Mă miră faptul că în orice căutăm probleme“, a menţionat Nichifor Corochii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite