Consiliul Superior al Magistraturii spune „Nu“ iniţiativelor anticorupţie propuse de Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Foto: Dumitru Goncear
Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. Foto: Dumitru Goncear

Singurul aviz negativ din cele recepţionate până în prezent asupra pachetului de iniţiative legislative privind măsurile de combatere a corupţiei, propus de Ministerul Justiţiei, a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM respinge integral iniţiativele, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei. „Consiliul se opune vehement adoptării acestor iniţiative, invocând prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar şi statutul judecătorului care, potrivit membrilor organului de autoadministrare judecătorească, «diferă total de statutul altor persoane care cad sub incidenţa acestei legi»“, se mai arată în acelaşi comunicat.

Totuşi, reprezentanţii ministerului susţin că opinia exprimată de majoritatea instanţelor de judecată din ţară este total diferită de cea a CSM, acestea pledând pentru adoptarea şi aplicarea măsurilor anticorupţie incluse în pachetul elaborat de Ministerul Justiţiei.

Ministerul Justiţiei consideră poziţia consiliului nejustificată şi lipsită de argumente şi „care, în lipsa unor soluţii alternative, face dovada rezistenţei pe care unii reprezentanţi ai sistemului judecătoresc o opun oricăror reforme în acest domeniu“.

Pachetul de iniţiative legislative privind măsurile de combatere a corupţiei, precum şi proiectul unei noi Legi privind testarea integrităţii profesionale a actorilor din sistemul justiţiei, elaborat în conformitate cu prevederile Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei, a fost finalizat la sfârşitul lunii noiembrie 2012.

Printre principalele inovaţii pot fi menţionate stabilirea obligativităţii testării la poligraf a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror, includerea în Codul penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum şi introducerea unei noi componenţe de infracţiune privind „îmbogăţirea ilicită“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite