Comerţul stradal, rezistent la controale şi sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe strada Ion Creangă, mezelurile sunt vândute direct din rulotă, fără autorizaţie. FOTO Dumitru Goncear
Pe strada Ion Creangă, mezelurile sunt vândute direct din rulotă, fără autorizaţie. FOTO Dumitru Goncear

Într-o singură oră, reporterii „Adevărul“ împreună cu inspectorii de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului au găsit zeci de vânzători ambulanţi cu autorizaţii de funcţionare lipsă şi avize sanitare expirate, în pieţele din Capitală.

După ce săptămâna trecută primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, l-a ameninţat cu demisia pe pretorul interimar al sectorului Centru, Petru Budurin, din cauza comerţului stradal, ieri problema vânzătorilor ambulanţi a revenit în vizorul autorităţilor locale. Şeful adjunct al Direcţiei Poliţie a Capitalei, Silviu Muşuc, a anunţat că de câteva luni, în urma reformei Ministerului de Interne, poliţiştii nu-i mai pot amenda pe comercianţii stradali şi că de asta trebuie să se ocupe inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC).

Vestea l-a revoltat pe Dorin Chirtoacă. „Dacă marfa e de contrabandă, poliţia trebuie să fie organul implicat direct în combaterea acestei acţiuni. Aşa toţi vânzătorii vor lăsa magazinele şi vor vinde în stradă, unde nu vor fi obligaţi să plătească taxe pentru comerţ“, a spus edilul la şedinţa de ieri a Primăriei.

Ulterior a venit şi replica APC, potrivit căreia agenţia se ocupă doar de persoanele juridice. „Agenţia monitorizează comerţul autorizat. Cât priveşte combaterea comerţului stradal, este în continuare competenţa poliţiei şi a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat“, a declarat pentru IPN ofiţerul de presă al APC, Viorica Şterbeţ. În timp ce poliţia şi APC îşi pasează responsabilităţile, comerţul stradal înfloreşte. Într-o singură oră, reporterii „Adevărul“ împreună cu un inspector al agenţiei au descoperit zeci de nereguli în câteva pieţe din Chişinău.

Prima oprire a fost la Flacăra, în sectorul Buiucani. Acolo, pe marginea drumului, sunt mai multe rulote din care-s vândute diverse produse alimentare. „Am schimbat maşina azi dimineaţă şi n-am autorizaţia de vânzare pe spaţiul acesta“, se scuză vânzătoarea dintr-o rulotă cu mezeluri, după ce a fost luată la întrebări de inspector. „Proprietarul are toate actele la el. Nu mi-a lăsat nimic. Până acum nimeni nu ne-a mai întrebat de autorizaţii“, susţine o altă comerciantă, care vindea dulciuri dintr-o remorcă transformată în băcănie.

Pe cumpărători, însă, lipsa autorizaţiilor de funcţionare nu-i îndepărtează de magazinele ambulante. „De-aici cumpăr carne mai ieftin decât de la supermarket, pentru că e la preţ de producător. Văd că are şi o autorizaţie sanitară“, susţine Tatiana Vizitiu, o asistentă medicală care stătea la rând. „Singura problemă e că dacă marfa e expirată, nu o pot returna. Câştigă şi ei o pâine din asta, nu poţi să-i condamni“, le ia apărarea şi Veaceslav Plugaru, şomer.  

Fără autorizaţii, la marginea pieţei

Înainte de intrarea în Piaţa Centrală, peste drum de autogară, zeci de vânzători de haine îşi aşteaptă muşterii cu marfa pe trotuar. Agaţă trecătorii din mers, sparg seminţe în spatele cartoanelor cu textile şi sar la ceartă dacă-s întrebaţi de acte sau sunt fotografiaţi.

Ceva mai încolo, la poarta pieţei, stă o femeie pentru care avizul sanitar e doar un moft al inspectorului de la Protecţia Consumatorului. „Brânza e din beciul meu, de-acasă. Găina am tăiat-o dimineaţă. Ce-mi trebuie mie aviz sanitar, dacă şi eu mănânc din ele?“, strigă Maria Ursu, venită din Paşcani, raionul Criuleni, în timp ce-şi strânge marfa. Văzând că angajatul APC se îndepărtează de ea, femeia şi-a dat la o parte ştergarul de pe alimente, vânzând în continuare.

„Sunt mulţi agenţi economici care îşi vând produsele de provenienţă necunoscută, în locuri neautorizate. Vom reveni cu un control şi îi vom sancţiona. Am găsit avize sanitare expirate şi autorizaţii de funcţionare lipsă. Nu sunt certificate de conformitate de la producători. Am descoperit produse cu termene de valabilitate depăşite. Dacă am fi fost acum în control organizat, am fi dat amenzi chiar şi de 100.000 de lei“, precizează Grigore Caţer, şeful Direcţiei produse alimentare şi servicii din cadrul APC.

Ce se întâmplă dacă nu plăteşti amenda

Dacă în timp de 30 de zile agentul economic nu achită amenda stabilită de Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, cazul e trimis în instanţă. Ulterior, dacă persoana juridică vizată refuză să plătească amenda în termenul stabilit de judecător, suma e recuperată de un executor judecătoresc.„În 96% din cazuri oamenii îşi plătesc amenzile, pentru că nu prea au dovezi împotriva constatărilor noastre, din teren. În plus, dacă achită în 72 de ore, pot plăti doar jumătate din valoarea amenzii“, susţine inspectorul Caţer.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite