„Funcţia lui Zubco ar putea fi preluată de Andrei Pântea sau de Ion Diacov“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zubco
Valeriu Zubco

Aleşii poporului se vor întruni astăzi, în şedinţă extraordinară, pentru a forma o comisie de anchetă, care va examina incidentul tragic din 23 decembrie, şi să ia act de demisia procurului general Valeriu Zubco.

Vineri, Valeriu Zubco a demisionat din funcţia de procuror general al Republicii Moldova. Acest lucru a fost cerut de PLDM, PCRM, dar şi câteva formaţiuni extraparlamentare, invocându-se modul defectuos în care a acţionat Procuratura în cazul vânătorii din Pădurea Domnească, soldată cu moartea lui Sorin Paciu.

Experţii spun că demisia procurorului general va fi votată astăzi, iar Zubco nu va mai putea ocupa o funcţie în Procuratură. „Valeriu Zubco nu se poate întoarce în rândurile Procuraturii, deoacere el nu a fost niciodată procuror, el a venit în această funcţie pe timpul când era la conducerea ONG-ului Ex-Lege“, susţine avocatul Vlad Gribincea.

Fotoliul şefului Procuraturii va rămâne liber, iar funcţia lui Zubco ar putea fi preluată de câţiva adjuncţi. „Există posibilitatea ca locul lui Zubco să fie luat de prim-viceprocurorul general, Andrei Pântea, sau de actualul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov“, presupune juristul, Pavel Midrigan.

„Următorul şef, numit tot pe criterii politice“'

Analistul Igor Boţan afirmă însă că numirea unui procuror general ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni. „Va fi la fel ca şi în cazul numirii şefului SIS. Funcţia de interimar o va deţine domnul Pântea, cel care a investigat cazul Baghirov şi asta «trebuie să ne onoreze foarte mult» pe noi, cetăţenii Republicii Moldova. Vor trage de timp, iar domnul Pântea este promovat de PL, iar PL are relaţii foarte speciale cu PD“, accentuează analistul.

Totodată, comentatorul susţine că următorul candidat va fi numit, de asemenea, pe criterii politice. „La guvernare nu avem partide, ci clanuri cu interese personale ale liderilor şi ale găştilor din jurul lor. A ajunge la un numitor comun pentru numirea unei persoane care nu este legată de clanuri este pur şi simplu imposibil“, explică Igor Boţan.

De aceeaşi părere este şi expertul Oazu Nantoi. „Noi suntem o societate tribală şi fiecare persoană este neapărat nănaş, cumătru, fin, frate de cruce etc.“, spune analistul. Mai mult, Nantoi susţine că Alianţa trebuie să fie mai trasparentă şi să-şi schimbe comportamentul în ceea ce priveşte „înţelegerile din culise în urma cărora sunt desemnate persoanele în diferite funcţii“.

„Procesele în interiroul Alianţei sunt închise, inclusiv pentru membrii fracţiunilor parlamentare, deoarece totul se decide la nivel de şef de partid. Este un proces netransparent, nedemocratic. Să nu uităm că Moldova este din 1995 sub monitorizarea APCE, inclusiv din cauza faptului că Procuratura noastră este cea mai sovietică din Europa de Est“, conchide comentatorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite