Capitala, condusă de interimari
0Nici la aproape doi ani de la alegerile locale, primarul Chişinăului nu a prezentat Consiliului Municipal candidaturile pentru funcţiile de viceprimari.
În prezent, municipiul Chişinău are doar doi din cei patru viceprimari, dar şi aceştia provizorii. După alegerile din iunie 2011, comunistul Igor Lupulciuc şi liberal-democratul Mihai Furtună şi-au schimbat fotoliile de viceprimari pe cele de consilieri municipali. Resposabilităţile lor (domeniul social şi finanţele) au căzut pe umerii celor doi interimari - Nistor Grozavu care se ocupă de arhitectură şi, respectiv, Vlad Coteţ, responsabil de complexul termoenergetic.
Numirea celor patru adjuncţi ai primarului urma să fie inclusă pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chişinău pentru prima dată abia pe 1 februarie 2013. Atunci, se vehicula că două posturi vor fi ocupate de liberalii Nistor Grozavu şi Ion Gabura. Liberal-democraţii îl propuneau pe Ghenadie Ivaşcenco pentru funcţia de viceprimar cu atribuţii în domeniul economic, iar cea de-a patra urma să-i revină Partidului Democrat, chiar dacă are un singur reprezentant în CMC. Deşi are 23 din cele 51 de mandate de aleşi locali, comuniştii nu revendică niciun fotoliu de viceprimari, pentru că s-au retras în opoziţie.
Potrivit unor consilieri, planurile au fost date peste cap de o conferinţă de presă organizată cu o oră înainte de şedinţa CMC de liderul PL, Mihai Ghimpu, în care acesta l-a criticat pe preşedintele PLDM, Vlad Filat. Din lipsă de cvorum, şedinţa a fost amânată. „Situaţia e şubredă. Neînţelegerile de la nivel înalt se răsfrâng şi asupra activităţii Primăriei“, a declarat consilierul liberal Oleg Cernei.
Şi liberal-democraţii spun că sunt nedumeriţi de faptul că până în prezent nu au fost înaintate oficial propunerile. „Nu e bine să avem interimari, căci aceştia, fiind cu mâna pe valiză, nu se concentrează pe activităţi“, susţine Ghenadie Ivaşcenco, consilier PLDM.
În funcţie pe termen nelimitat
Normele legislative nu stabilesc termenul până când viceprimarii rămân în funcţii. „Ei nu trebuie să fie înlocuiţi după alegeri şi pot activa atâta timp cât se bucură de încrederea primarului şi a consiliului local. Consilierii îi pot demite doar la iniţiativa primarului“, explică Andrei Volentir, secretarul Comisiei Electorale Centrale.
În mandatul 2007-2011, o bună parte de timp Capitala a avut doar trei viceprimari.Asta după ce primarul Dorin Chirtoacă i-a retras în 2008 atribuţiile lui Igor Lupulciuc, pentru că s-ar fi implicat într-un conflict de la Direcţia Sănătate. Acesta a fost repus în funcţie la 7 februarie 2011, printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie.