Analiştii: „Vizita miniştrilor UE, compromisă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Hague (Regatul Unit al Marii Britanii)
William Hague (Regatul Unit al Marii Britanii)

Discuţiile cu oficialii europeni care vin azi la Chişinău s-ar putea limita la luptele politice interne,  fiind umbrit subiectul integrării Moldovei în UE.

Trei miniştri de Externe din UE - William Hague (Regatul Unit al Marii Britanii), Radoslaw Sikorski (Polonia) şi Carl Bildt (Regatul Suediei) - efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Experţii susţin însă că evenimentul este compromis din cauza luptelor politice interne din ţara noastră.

„Aceşti miniştri importanţi în procesul de luare a deciziilor în UE vin într-o ţară bulversată. În loc să vadă un stat  care menţine ritmul reformelor, vor vedea o ţară sfâşiată - nu între guvernare şi opoziţie, ceea ce ar fi firesc, ci între partidele din Alianţa de Integrare Europeană, care s-au angajat să implementeze reforme interne ce ne-ar apropia de UE“, susţine Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Analistul afirmă că discuţiile ce vor avea loc astăzi vor fi umbrite de evoluţiile interne. „Tot ce se întâmplă acum la Chişinău compromite acele progrese mici sau mari care s-au realizat în ultimii trei ani. Cu siguranţă, vor pleca de la noi cu un gust amar, pentru că fragila istorie de succes pe care au creat-o diplomaţia noastră şi oficialii europeni nu este confimată de ultimele evoluţii, ci, dimpotrivă, este contestată“, a mai adăugat Victor Chirilă.

„Fără acordul de asociere, istoria de succes nu are rost“

În opinia lui Cornel Ciurea, director de programe la IDIS Viitorul, vizita trilaterală „are ca prim scop medierea conflictului iscat între partenerii din AIE“. Expertul speră că oficialii vor veni cu mai multe detalii în privinţa Acordului de Asociere. „Dacă acest document nu va fi semnat în noiembrie, istoria de succes nu-şi are rostul“, crede analistul. Potrivit lui, vizitele de încurajare deja par să fie puţin eficiente. „Diplomaţia noastră a mers pe vizite de susţinere şi stabilirea relaţiilor amicale cu persoane influente. Această strategie este eficientă până la un punct. Deciziile importante privind semnarea unor acorduri importante se iau fără a ţine cont de relaţiile prieteneşti între persoane fizice“, a adăugat Cornel Ciurea

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite