Agricultorii din Dubăsari s-au ales cu tractoare sechestrate şi sunt alungaţi de pe pământurile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii mai multor sate din raionul Dubăsari sunt somaţi de miliţia transnistreană să plece de pe terenurile lor. Oamenii sunt astfel constrânşi să-şi treacă ogoarele sub proprietatea separatiştilor şi să le plătească impozite.

Aşa-zisele autorităţi separatiste le restricţionează accesul fermierilor din satele aflate sub jurisdicţia Chişinăului la terenurile lor agricole, punându-i semneze nişte documente conform cărora sunt de-acord să plătească impozite republicii transnistrene. Altfel, ei riscă să le fie confiscate tractoarele şi celelalte utilaje pe care le folosesc în timpul lucrărilor agricole. Numai săptămâna aceasta trei proprietari de terenuri au fost somaţi de miliţienii să-şi oprească lucrările agricole şi să plece de pe proprietatea lor. Cei afectaţi sunt gospodarii din satele Doroţcaia, Pârâta, Pohrebea, Molovata-Nouă şi Cocieri, care au o parte din terenuri după şoseaua Râbniţa-Tiraspol.

„Pur şi simplu nu ne dă voie să ne muncim terenurile. Am 1.100 de hectare. S-a mai lucrat cât de cât anul trecut, dar anul ăsta e deja totul blocat complet. Nu ni se permite să mergem cu tractorul acolo, fiindcă, deşi e proprietatea noastră privată, transnistrenii spun că-s terenurile lor“, susţine Mihai Bondari din satul Pohrebea.

Restricţionaţi fiindcă au tractoare cu numere moldoveneşti

În satul Doroţcaia, situaţia e mai gravă. Miliţienii le-au luat oamenilor actele de la tractoare, iar un agent economic s-a trezit cu utilajele agricole sechestrate şi a fost obligat să plătească o amendă. „Acum câţiva ani mi-au luat şi mie un tractor, dar am fost cu OSCE-ul şi l-am scos. Anul trecut le mai dădeam câte un sac de grâu sau de orz şi ne lăsau să trecem. Acum e strict interzis. Au văzut că maşinile au numere moldoveneşti şi nu ne permit să mergem mai departe“, mărturiseşte Vera Semionov, care are în gestiune 350 de hectare de teren.

Investiţii pe apa sâmbetei

Femeia se plânge că a dat 250.000 de lei pe motorină şi pe seminţele de grâu, de orz şi de floarea soarelui şi că acum e constrânsă să stea cu acestea în depozit. „Miliţienii spun că au ordin să nu ne dea drumul mai departe. Chiar dacă mă împrumut, nu am garanţia că pot lucra pământul. Deja e târziu afară, iar pământul e uscat. Măcar să cultivăm câte ceva şi să vedem ce iese. Apoi va trebui să întorc şi banii împrumutaţi“, mai spune ea.

„Transnistrenii ne pun diferite restricţii, ca să facă imposibilă prelucrarea terenurilor. Ne cer să semnăm contracte de arendă cu dânşii, să le plătim impozite şi într-un fel să recunoaştem proprietatea lor asupra terenurilor noastre. Vor fi pierderi mari, fiindcă 30% din cota fiecărui cetăţean se află de cealaltă parte a traseului“, explică şi Ghenadie Leagu, a cărui familie deţine 13 hectare de teren agricol în satul Pârâta. Fermierul mai spune că, până la rezolvarea situaţiei, localnicii se ocupă mai mult de pământul de lângă sat, unde sistemul de irigare e mai bun, pentru a compensa eventualele pierderi de recoltă din porţiunea de teren de pe marginea transnistreană a drumului.

Aşteptă intervenţia Chişinăului

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, cea mai accesibilă cale de soluţionare a acestei situaţii este ca autorităţile de la Chişinău să ia legătura cu aşa-zişii lideri de la Tiraspol. „Oamenii nu pot face altceva decât să rămână acasă, cu terenurile neprelucrate. Dacă nu reuşesc, autorităţile noastre constituţionale pot apela la părţile implicate în negocierile în formatul 5+2 pentru a determina partea transnistreană să renunţe la această procedură“, a precizat juristul.

Abuzurile separatiştilor, judecate la CEDO

La începutul anului trecut Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat autorităţilor din Moldova şi Rusia opt dosare cu plângerile a 1.651 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari şi trei agenţi economici, care au reclamat acţiunile abuzive ale separatiştilor comise din 2004 şi până în 2007. 

La începutul anului trecut Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat autorităţilor din Moldova şi Rusia opt dosare cu plângerile a 1.651 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari şi trei agenţi economici, care au reclamat acţiunile abuzive ale separatiştilor comise din 2004 şi până în 2007.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite