Agenţia Medicamentelor trece în subordinea Guvernului

Agenţia Medicamentelor trece în subordinea Guvernului

FOTO IPN

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale trece din gestiunea Ministerului Sănătăţii în subordinea Guvernului. Noual statut al Agenţiei este prevăzut într-un proiect de lege votat în primă lectură vineri, 24 februarie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În proiect se menţionează că directorul Agenţiei urmează să fie numit şi eliberat din funcţie de către Guvern. Adjuncţii urmează să fie numiţi tot de Guvern, la propunerea directorului.

În nota informativă a proiectului se menţionează că, în contextul achizţiilor publice centralizate de medicamente, se constată că pe lângă prerogativele fragmentate între AMDM şi Ministerul Sănătăţii există un potenţial conflict de interese în interiorul Agenţiei Medicamentului, care pe de o parte înregistrează preţurile la producători şi autorizează plasarea pe piaţă, pe de altă parte desfăşoară proceduri de achiziţii centralizate cu participarea aceloraşi producători.

Noul statut al Agenţiei Medicamentului, potrivit autorilor proiectului, va asigura autonomia decizională şi funcţională a autorităţii publice, precum şi atingerea unui grad înalt de protecţie a intereselor consumatorilor privind sguranţa şi accesibilitatea financiară la medicamente de calitate.
citeste totul despre: