Şeful statului a dispus mobilizarea totală a Armatei Naţionale: Examinăm posibilitatea de a declara stare de situaţie excepţională! VIDEO

Şeful statului a dispus mobilizarea totală a Armatei Naţionale: Examinăm posibilitatea de a declara stare de situaţie excepţională! VIDEO

FOTO Ion Ceban via Facebook

Preşedintele Dodon a declarat vineri, 21 aprilie, într-o postare pe Facebook, că a semnat decretul privind mobilizarea totală a Armatei Naţionale. Totodată, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile este examinată posibilitatea de a anunţa stare de situaţie excepţională în întreaga ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul preşedintelui ţării, Igor Dodon.

„În legătură cu situaţia creată:

1. Am dispus mobilizarea totală a Armatei Naţionale pentru înlăturarea consecinţelor calamităţilor naturale;

2. Am solicitat Guvernului şi instituţiilor de stat întreprinderea tuturor acţiunilor ce se impun pentru lichidarea consecinţelor;

3. Am cerut autorităţilor competente evaluarea necesităţilor în ce priveşte ajutorul finaciar şi umanitar care poate fi acordat în următoarele zile şi în perspectivă, dar şi riscurile unor eventuale inundaţii şi alte consecinţe negative care pot avea loc;

4. M-am adresat autorităţilor publice locale în vederea asigurării cu tot necesarul pentru buna funcţionare a instituţiilor, în special cele cu caracter social, spitale, policlinici, inclusiv asigurarea cu agent termic a acestor instituţii, dar şi a fondului locativ după caz, sau solicitări din partea populaţiei.

5. Examinăm posibilitatea împreună cu Guvernul de a ne adresa impreuna Parlamentului în vederea declarării stării de situaţie excepţională, aceasta fiind prerogativa exclusiva a Parlamentului Republicii Moldov (articolele 12-15 din Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război 212/24.06.2004).

6. Examinăm toate opţiunile de adresare către partenerii externi, instituţii şi organizaţii internaţionale, state, pentru ajutor finaciar şi umanitar în vederea lichidării consecinţelor în urma situaţiei create.

Mă adresez populaţiei Republicii Moldova în vederea implicării cetăţenilor ţării, în această perioadă grea în procesul de înlăturare a consecinţelor. Totodată, solicit tuturor să abordeze situaţia cu maximă precauţie, să ţină cont de normele de securitate şi protecţie, în special în ce priveşte copiii, vîrstnicii şi persoanele aflate în dificulate de diferit tip.

Să acordăm ajutor în primul rînd celor care au nevoie cel mai mult. Sunaţi vecinii, rudele, prietenii, întrebaţi dacă au nevoie de susţinere şi în masura posibilităţilor să ne implicăm fiecare.

Sînt sigur că dacă vom fi uniţi, vom fi cooperanţi, vom fi mobilizaţi – vom depăşi situaţia rapid şi cu mai puţine consecinţe negative pentru fiecare localitate, pentru ţară”.

Meteorologii menţin avertizarea Cod Portocaliu de precipitaţii puternice sub formă de ninsori şi lapoviţă până în noaptea de vineri, 21 aprilie. Vântul nord-estic va prezenta intensificări de până la 17-22 m/s.

Şeful Centrului Prognoze Meteorologice al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roşca, spune că răcirea vremii este cauzată de un val de frig care vine din Arctica. Ciclonul a adus temperaturi joase şi ninsori puternice pe aproape întreg teritoriul ţării. „Cea mai mare parte a ciclonului se răsfrânge asupra zonei de centru şi de sud a Republicii Moldova”, a declarat Ghenadie Roşca pentru IPN.

citeste totul despre: