Şapte produse moldoveneşti urmează să ajungă pe pieţele europene fără taxe vamale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mere moldovenesti

În curând, pe pieţele europene urmează să ajungă fără taxe vamale prune, struguri de masă, mere, roşii, usturoi, cireşe şi suc de struguri. Comisia Europeană a propus un regulament care să permită îmbunătăţirea temporară a accesului pe piaţă pentru restul  şapte produse din Republica Moldova care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Aceasta este o ilustrare a solidarităţii UE, menită să ajute Republica Moldova să facă faţă pierderii principalelor sale pieţe şi centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. „Agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei afectează grav nu doar economia Ucrainei, ci şi pe cea a vecinilor săi şi ai noştri, în cazul de faţă, a Moldovei. Decizia de astăzi, prin care şapte cote pentru exporturile agricole moldoveneşti cheie au fost mai mult decât dublate reprezintă un răspuns concret al solidarităţii UE”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene şi comisarului pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, capacitatea Moldovei de a face comerţ extern a fost afectată de războiul brutal şi ilegal al Rusiei. „Prin facilitarea accesului la piaţă pentru produsele agricole cheie, UE ajută Republica Moldova să-şi redirecţioneze comerţul afectat. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, sprijinind rezilienţa economică a ţării în actualele circumstanţe dificile. UE acţionează din nou pentru a sprijini o ţară vecină europeană”, a menţionat Valdis Dombrovskis.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, şi-a exprimat speranţa că această măsură fără precedent va sprijini producătorii moldoveni să atenueze pe termen scurt unele dintre presiunile pieţei. „Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noştri moldoveni să investească în capacităţi de procesare şi producţie cu valoare adăugată mai mare. Creşterea în continuare a calităţii produselor acestora va contribui la consolidarea poziţiei producătorilor moldoveni pe piaţa UE. Suntem pregătiţi să oferim asistenţă tehnică în acest sens”, a declarat comisarul european pentru agricultură.

Practic, toate produsele moldoveneşti pot intra deja în UE fără taxe vamale, în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător UE-Moldova (DCFTA).

Volumele potenţiale de importuri scutite de taxele vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, dintre care aproximativ 10 milioane de euro  – pentru prune şi 27 de milioane de euro – pentru struguri de masă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite