În nordul Republicii Moldova, stratul de zăpadă a ajuns până la 15 centimetri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pe drumurile naţionale şi cele de legătură între localităţi se circulă în condiţii de iarnă. În câteva localităţi s-au înregistrat deconectări de energie electrică din cauza depunerilor de lapoviţă pe firele electrice. Pe parcursul nopţii spre duminică în ţară au căzut ploi, lapoviţă şi ninsori, iar în nordul ţării stratul de zăpadă a ajuns până la 15 centimetri.

Informaţia a fost prezentată la şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, convocată duminică, 18 martie, de către premierul Pavel Filip, transmite IPN.

Şeful Institutului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Harabagiu, a declarat că, potrivit informaţiilor operative de la ora 07.00, toate traseele sunt practicabile, însă se circulă cu dificultate pe străzile în pantă şi în rampă. Zece localităţi au rămas fără curent electric, însă pe parcurs jumătatea dintre ele au fost reconectate. Potrivit şefului IGSU, apeluri de la serviciile medicale de urgenţă nu au parvenit la Inspectorat.

Reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic de Stat , Ghennadii Roşca, a menţionat că pe parcursul zilei de duminică vor cădea ninsori mai puternice. Acestea vor continua, însă într-o cantitate mai mică, şi pe parcursul zilelor următoare. De asemenea, vântul nord-vestic se va intensifica până la 15-20 m/s. Până pe 22 martie, temperatura aerului pe timp de noaptea se va situa între -5 şi -10 grade Celsius.

Ministrul economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că şoferii pot vedea starea drumurilor publice naţionale cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate pe traseele naţionale. „Administraţia de Stat a Drumurilor are amplasate 40 de camere web, care asigură vizualizarea stării drumului. Locul amplasării acestora şi imaginile actualizate la fiecare jumătate de oră le găsiţi pe pagina electronică a Administraţiei.

Pavel Filip a solicitat menţinerea legăturii continue cu autorităţile publice locale. De asemenea, premierul a solicitat IGSU să informeze cetăţenii în mod permanent referitor la situaţia din ţară. Potrivit premierului, situaţia nu este una de criză, însă este periculoasă din cauza poleiului şi a lapoviţei. De asemenea, a fost atrasă atenţia referitor la infrastructura defectuoasă a reţelelor de aprovizionare cu energie electrică. Prim-ministrul consideră că intervenţia furnizorilor de energie este inertă în situaţiile de criză. În acest sens, Agenţia pentru Reglementare în Energetică trebuie să vină cu soluţii. De exemplu, în cazul în care furnizorii nu au suficiente echipe de intervenţie, să fie obligaţi să aibă contracte cu alte întreprinderi, cu ajutorul cărora să intervină în caz de necesitate. În opinia premierului acest lucru trebuie reglementat.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod galben de schimbare bruscă a vremii, care este valabil până pe 22 martie. În legătură cu apropierea cicloanelor mediteraneene, se prevăd condiţii meteo complicate. Vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie, pe 18 martie, iar pe19 martie, acestea se vor transforma în lapoviţă şi ninsori, până la 10-15 l/m2 în 12 ore. Izolat va viscoli.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite