1.600 din lifturile din Chişinău sunt vechi de peste 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1600 de ascensoare sau 70% din totalul lifturilor din fondul locativ din municipiul Chişinău sunt în funcţiune de peste 25 de ani  -  termenul de exploatare estimat de producători.

Pentru modernizarea acestora este nevoie de 26 de milioane de lei. Alte 330 de lifturi au peste 35 de ani şi necesită să fie schimbate. Înlocuirea lor ar costa 330 de milioane de lei, bani pe care întreprinderea municipală  „Liftservice” nu i-ar putea investi nici în 10 ani, spune directorul acesteia, Ion Stanciu, citat de IPN.

În ultimii ani, întreprinderii i-au fost alocaţi din bugetul municipal câte 3 milioane de lei, iar pentru 2014 se preconizează majorarea sumei până la 10 milioane. Banii sunt însă doar pentru a acoperi minimul necesar la întreţinerea ascensoarelor, nu şi pentru investiţii capitale, spune directorul.

Pe parcursul anului 2013, din sursele financiare ale întreprinderii au fost efectuate reparaţii capitale la 261 de ascensoare, iar din surse bugetare au fost înlocuite 3 ascensoare, altele 4 au fost modernizate.

Potrivit Ion Stanciu, problema ascensoarelor în municipiul Chişinău ar putea fi soluţionată în următorii 10 ani dacă transferurile anuale de la buget ar creşte până la 40 de milioane de lei sau dacă s-ar majora tarifele pentru exploatarea lifturilor.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite