VIDEO Dragobetele, în satul românesc. O studentă revigorează sărbătoarea autohtonă a iubirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a amenajat un muzeu ţărănesc într-o casă veche din satul natal şi a pus în scenă nunta străbunicilor ei, tânăra Patricia Marina Toma, 20 de ani, are o nouă iniţiativă prin care vrea să reînvie tradiţiile străvechi.

Preocupată de promovarea obiceiurilor vechi româneşti, Patricia Marina Toma, studentă la Turism Cultural, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, a reuşit să mobilizeze mai mulţi tineri din satul său natal, Marin, judeţul Sălaj, pentru un proiect dedicat sărbătorii autohtone a iubirii, Dragobetele.

Demersul său cuprinde atât un video de aproape 10 minute, intitulat "Dragobetele sărută fetele", precum şi o serie de filmuleţe mai scurte, cu poezii specifice sărbătorii, selectate din culegerea de folclor "Du-te dor şi vină dor", a soţilor Irina şi Ştefan Goanţă.

image

Deşi în trecut, sărbătoarea nu era celebrată în această parte ţării, sălăjeanca în vârstă de 20 de ani mărturiseşte că a avut această iniţiativă din dorinţa de a promova în rândul tinerilor o tradiţie străveche, umbrită de varianta americană, Valentine`s Day. I-au fost alături 20 de tineri din sat, care au îmbrăcat cu mândrie straiele populare. "Nu a fost deloc greu să îi mobilizez. Tinerii sunt tot mai interesaţi de astfel de evenimente, chiar şi cei care stau la oraş. Scenariul nu a fost stabilit înainte, doar ideea a ceea ce trebuie să facem; ne-am bazat pe spontaneitate", mărturiseşte Patricia.

Acesta nu este primul demers pe care Patricia Toma îl face pentru ca satul său să îşi redobândească identitatea. Anul trecut, ea a transformat o casă bătrânească din Marin într-un muzeu ţărănesc, unde a organizat mai multe şezători, şi a recreat în cele mai mici detalii nunta tradiţională românească din 1941 a străbunicilor ei.

Vă mai recomandăm:

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Afacere cu prăjituri după reţetele străbunicii: „Sunt dintr-o carte atât de veche, că a trebuit să lipesc paginile“

Superba poveste a românului care a parcurs 12.000 de kilometri pe jos, în gaci largi şi cămaşă cu fiolcaşi, şi a lăsat un costum popular în Argentina

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite