Tinerii din Cehu Silvaniei alungă sâmbătă iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Casa de Cultură din Cehu Silvaniei are loc sâmbătă, 1 februarie, seara de dansuri populare “Fărşang”, obicei tradiţional maghiar, împrumutat de la saşi.

Evenimentul începe de la ora 19.00 şi este organizat de Primăria şi Casa de Cultură Cehu Silvaniei, Asociaţia de Tineret „Berekenye” cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. În cadrul serii de dansuri populare maghiare, publicul de toate vârstele va fi invitat să înveţe diferite dansuri populare maghiare. Va avea loc, de asemenea, un concurs de măşti, unde participanţii vor prezenta măştile specifice fărşangului, un concurs de dansuri populare maghiare, iar informatorul de folclor Papp Elisabeta va prezenta diferite obiceiuri tradiţionale de fărşang. Seara se va încheia cu Balul Fărşangului.

Sărbătoarea Fărşangului este un prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al iernii. Această tradiţie simbolizează momentul în care se iniţiază postul Paştelui, având o vechime de mai mult de două veacuri. Fărşangul aduce în în prim planul comunităţii tinerii din oraş, doar băieţii, care se îmbracă în costume, reprezentând diferite personaje (ursul, soldaţi, doctor, hornari etc.). La finalul alaiului se afla o căruţă trasă de un măgar, căruţă care duce un sicriu, iar două „bocitoare” plâng în urmă. „Alaiul colindă prin tot satul pentru a alunga lucrurile rele din anul care a trecut, iar un băiat colectează bani şi ouă nefierte de la localnici. În centrul localităţii, după ce sunt rostite toate lucrurile greşite sau neplăcute din sat (e singura zi în care poate fi spus orice adevăr, oricât de neplăcut ar fi), sicriul este distrus cu bâtele de către feciori; astfel sunt alungate duhurile rele şi iarna cu toate greutăţile ei. Oamenii se duc apoi la căminul cultural unde are loc balul Fărşangului”, se arată în comunicatul CCA.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite