Semne de ieşire din criză: Cemacon redeschide fabrica de la Zalău!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Stoleru este directorul general al Cemacon
Liviu Stoleru este directorul general al Cemacon

Producătorul autohton de blocuri ceramice Cemacon redeschide, de anul viitor, fabrica de la Zalău, aflată în conservare din 2007. Motivul - creşterea cererii pentru blocuri ceramice peste posibilităţile actuale de producţie.

Sectorul construcţiilor pare să iasă, treptat, din criză, iar principalul semn este anunţul făcut vineri, 26 septembrie, de unul dintre principalii producători de blocuri ceramice din ţară: Cemacon. Potrivit oficialilor companiei, din 2015 fabrica de la Zalău, intrată în conservare din 2007, după punerea în funcţiune a noii linii de producţie de la Recea, va fi repornită, urmând să fie generate, astfel, 65 de noi locuri de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, măsura a fost necesară întrucât, în 2014, CEMACON a atins pragul maxim al capacităţii de producţie de la Recea. ”Din luna iunie, cererea de produse Evoceramic depăşeşte stocurile disponibile ale Cemacon. În contextul unei cereri peste posibilităţile actuale de producţie, confirmată şi de triplarea cifrei de afaceri a companiei în ultimii patru ani, managementul CEMACON a luat decizia de a valorifica activul reprezentat de fabrica din Zălau. În urma scenariilor de dezvoltare analizate, a rezultat că retehnologizarea fabricii din Zalău este soluţia cea mai eficientă din perspectiva timpului necesar pentru implementare şi a investiţiei”, se precizează în comunicat.

„Pentru prima dată de la apariţia crizei,în 2008, am constatat cât de dificil este să gestionezi o cerere de produse din ce în ce mai mare,pe care să nu o poţi satisface, din cauza stocurilor insuficiente. Am început prin a căuta soluţii de dezvoltare în afara companiei, orientându-ne către preluarea altor producători sau către construirea unei fabrici noi. Dar am constatat că aceste soluţii sunt foarte costisitoare, atat din punctul de vedere al timpului necesar pregătirii pentru producţie, cât şi al investiţiilor. Ne-am întors, astfel, către propria facilitate de producţie nevalorificată, care se află încă la stadiul tehnologic al altor producători din piaţă. Investiţiile necesare pentru retehnologizarea, modernizarea şi pregătirea ei pentru gama EVOCERAMIC sunt mai mici decât oricare dintre celalte soluţii investigate, în plus, această soluţie ne permite să începem producţia încă din primul trimestru al anului 2015”, a spus Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEMACON.

Gradul de utilizare a fabricii de la Recea, unde compania are cea mai performantă linie de acest fel din Europa de Sud-Est, a crescut de la an la an, odată cu vânzările şi rezultatele companiei. În 2010, linia era utilizată în proporţie de 34%. În 2011 a crescut la 67% iar un an mai târziu la 83%. Anul 2013 a marcat lansarea unui nou portofoliu de produse, gama de cărămizi EVOCERAMIC. Datorită acestui fapt, linia de producţie a fost utilizată la 88% din capacitatea sa anul trecut.

În primul semestru al anului 2014, Cemacon a înregistrat o creştere cu 41% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, venituri din vânzări mai mari cu 35%, un profit operaţional în creştere cu 97% şi profit net de 2,27 milioane de lei.


Citeşte şi Prima cărămidă verde din România a fost lansată azi la Zalău

Declinul unui colos: cum a ajuns cel mai mare angajator din Zalău să piardă 7.000 de angajaţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite