S-au internat ca să nască şi s-au infectat cu meningită. Cu cât a fost amendat spitalul şi ce despăgubiri va plăti pacientelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientele au contactat virusul pe masa de operaţii FOTO Arhivă
Pacientele au contactat virusul pe masa de operaţii FOTO Arhivă

Sentinţă definitivă în dosarul "Meningita", în care cea mai mare unitate spitaliceacă din Sălaj a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce patru femei s-au îmbolnăvit de meningită în urma unor intervenţii chirurgicale suferite în mai 2012.

După şase ani de procese, instanţa a pronunţat, marţi, 6 februarie, sentinţă defivinită în cazul celor patru femei infectate cu meningită după ce au fost operate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis apelul formulat de către unitatea medicală împotriva sentinţei penale din iunie 2017 a Judecătoriei Zalău, pe care au desfiinţat-o în parte, doar cu privire la "greşita stabilire a legii penale mai favorabile şi soluţionare a laturii civile".

Pronunţând o nouă hotărâre, instanţa clujeană a constatat că legea penală mai favorabilă în prezenta cauză este Codul Penal din 1969, situaţie în care SJU Zalău s-a ales cu patru pedepse cu amendă penală, fiecare în valoare a câte 50.000 de lei pentru săvârşirea a patru infracţiuni de vătămare corporală din culpă, în dauna celor patru paciente îmbolnăvite cu meningită. Contopind cele patru pedepse aplicate, judecătorii au ales amenda penală cea mai mare în cuantum de 50.000 lei, pe care au sporit-o până la suma de 72.000 lei.
Instanţa a menţinut pedeapsa complementară constând în afişarea pe o perioadă de două luni a hotărârii de condamnare la afişierul situat la intrarea principală a Spitalului. De asemenea, unitatea spitalicească a fost obligată să plătască cu titlu de daune morale 190.000 de euro către cele patru femei. Sentinţa Curţii de Apel Cluj este definitivă.

În primă instanţă, sentinţa prevedea tot 72.000 de lei amendă penală şi 210.000 de euro daune pentru cele patru părţi vătămate.

Până la 55 de zile de spitalizare

Şase paciente care au suferit intervenţii chirurgicale în intervalul 15-22 mai 2012 în Blocul Operator al Secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Zalău s-au îmbolnăvit de meningită la scurt timp după operaţie. Patru dintre ele au dat în judecată unitatea spitalicească.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, SJU Zalău "la datele de 18 mai 2012 şi 22 mai 2012, nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, nu a respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, încălcând prevederile Ordinului MS nr. 261/2007, cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi nerespectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale". În acest fel, mai spun procurorii, cele patru femei s-au infectat cu bacilul Pseudomonas aeruginosa, "prin inocularea iatrogenă în timpul actului parental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse, provocând astfel îmbolnăvirea acestora de meningită acută, complicaţiile infecţioase necesitând pentru vindecare 45-50; 50-55; 45-50, respectiv 40-45 zile de îngrijiri medicale, pentru fiecare, punându-le totodată în primejdie viaţa, între complicaţiile infecţioase şi infecţia cu Pseudomonas aeruginosa existând raport de cauzalitate".

Mai puteţi citi:

Spitalul Judeţean, bun de plată în dosarul mamelor îmbolnăvite de meningită în sala de operaţii. „Am mers să nasc şi m-am întors cu un picior în groapă“

Pacient mort pe masa de operaţie. Anestezistul, găsit vinovat de ucidere din culpă

Coşmarul unui adolescent român după o banală operaţie la claviculă. Medicul i-a rătăcit un cui în organism şi i-a spus să-l lase acolo „că n-are nicio treabă“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite