Proiect inedit al unui jurnalist sălăjean. Opt ani de documentare pentru un calendar cu date din istoria judeţului natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calendarul reuneşte 365 de date din istoria Sălajului FOTO Andreea Vilcovschi
Calendarul reuneşte 365 de date din istoria Sălajului FOTO Andreea Vilcovschi

Un calendar inedit, ce reuneşte evenimente istorice interesante despre viaţa Sălajului, a văzut recent lumina tiparului, după o documentare ce a durat opt ani.

În urmă cu opt ani, jurnalistul sălăjean Daniel Mureşan, 49 de ani, a găsit într-o revistă, un calendar lunar ce cuprindea istoria României în date. A fost momentul în care s-a gândit că ar putea să realizeze un calendar asemănător, dar anual, în care să includă aspecte importante din istoria judeţului natal.

"Am început cu consultarea celor peste 100 de cărţi din biblioteca proprie, reuşind, astfel, ca după mai puţin de doi ani să acopăr circa 70 la sută din zilele anului. Apoi am apelat la publicaţiile vremii găsite la Direcţia Judeţeană Sălaj a Arhivelor Naţionale, la Internet, la Episcopia Sălajului, la volumele Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca. Deşi biblioteca clujeană are foarte multe copii digitale ale unor publicaţii vechi, mi-a fost greu să îmi finalizez proiectul. La un moment dat nu reuşeam să găsesc decât un eveniment pe lună, pentru ca mai apoi să treacă luni întregi fără ca documentarea să dea roade", îşi aminteşte jurnalistul.

Ziua în care Mihai Viteazul a incendiat Zalăul

Potrivit spuselor sale, cel mai dificil i-a fost să completeze ultima dată din calendar, pentru care a "scormonit" mai bine de şase luni. "Dacă pentru unele date a fost nevoie să fac o selecţie, pentru că am identificat mai multe evenimente importante care s-au petrecut atunci, pentru ultima am avut nevoie de o jumătate de an ca să o găsesc. Este vorba despre 2 martie, zi în care, în 1904, au început lucrările la Şcoala Confesională din satul Fetindia. Informaţia aceasta, care mi-a permis să finalizez calendarul, am descoperit-o în luna noiembrie a acestui an", precizează Daniel Mureşan.

jurnalistul daniel muresan

"Calendarul istoric al Sălajului" reuneşte o serie de informaţii mai puţin cunoscute publicului larg, una dintre ele făcând referire la faptul că în 4 august 1601, la o zi după victoria de la Guruslău, trupele conduse de Mihai Viteazul şi generalul Basta incendiază Zalăul şi măcelăresc populaţia. "Mai multe surse maghiare, precum şi informaţiile găsite la Arhivele Naţionale confirmă acest fapt istoric. Nu contest personalitatea lui Mihai Viteazul ori importanţa lui pentru Guruslău şi pentru judeţul Sălaj, dar pentru Zalău nu cred că este potrivit ca singurul bulevard din municipiu să poarte numele voievodului.  Cu atât mai puţin să existe o statuie care să îl reprezinte, aşa cum au în plan autorităţile locale. Consider că putem alege o altă personalitate istorică marcantă", opinează jurnalistul.

Constructorul primului balon cu aer cald, un sălăjean

Calendarul cuprinde şi alte date importante, cum ar fi că în 3 martie 1831 un puternic cutremur de pământ a zguduit clădirile din Zalău şi împrejurimi, în 31 martie 1585, principele transilvănean Báthory Zsigmond a donat Zalăului primul teren pentru construcţia unei biserici sau că în 6 aprilie 1937, la Bobota este descoperit un tezaur compus din 36 de monede medievale. Mai aflăm că în 11 mai 1973, la Zalău a fost descoperit un tezaur monetar compus din 696 de monede din argint, emise între anii 1567-1684, că în 1 iunie 1838 au fost finalizate lucrările la clădirea ce găzduieşte în prezent Primăria Zalău sau că în 15 iulie 1751 s-a născut dr. Gyarmathi Sámuel, director al Colegiului Reformat din Zalău şi constructorul primului balon cu aer cald, lansat la Bratislava.

Cu prilejul documentării, Daniel Mureşan a mai descoperit că de data de 19 septembrie se leagă numele lui Pasternak József, care a văzut lumina zilei în 1901, la Şimleu Silvaniei. Pasternak a fost un faimos producător de filme, director al studiourilor Paramount şi Universal Pictures, de două ori nominalizat la premiul Oscar şi de trei ori, la Globul de Aur, şi căruia i-a fost dedicată o stea pe Hollywood Walk of Fame. Numele acestuia apare în calendarul istoric şi în 27 decembrie 1936, când, la Hollyood, a avut loc premiera filmului „Three Smart Girls” produs de Pasternak, ce va scăpa compania Universal Pictures de faliment.

Deşi a reuşit să îşi vadă proiectul finalizat, zălăuanul este hotărât să nu se oprească aici. "Studiez în continuare, cine ştie, poate dau peste informaţii mai interesante. De altfel, îmi propun ca în anii ce urmează să realizez ediţii revizuite şi adăugite ale calendarului", susţine acesta.

În vârstă de 49 de ani, jurnalistul Daniel Mureşean este pasionat de istorie, filatelie şi numismatică, fiind şi un colecţionar de antichităţi.

Vă mai recomandăm:

Cum au salvat sălăjenii 4.000 de copii din Moldova, în timpul foametei din 1946 - 1947: „Ţăranii pribegesc prin ţară”

Blestemul nepăsării. Cum s-au transformat nişte monumente cu mare valoare istorică, în mormane de ruine

FOTO Secretele fântânii cu îngeraşi din Zalău. Cum a ajuns să-şi piardă farmecul un monument istoric unic odinioară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite