Povestea Paulei Todoran, atleta care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio 2016: a alergat cât să facă de două ori ocolul Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multipla campioană naţională Paula Todoran va lua startul, în luna august, la maratonul olimpic de la Rio, fiind prima alergătoare de cursă lungă din Sălaj care se califică la cea mai importantă competiţie sportivă din lume.

Paula Todoran a început atletismul în 1997, la doar 12 ani. În acelaşi an, a participat la un cros judeţean în oraşul natal, prilej cu care a fost remarcată de către profesorul Mirel Seişanu, care a convins-o că are talentul necesar pentru a face performanţă în domeniu. Paula era doar un copil, însă a avut încredere în vorbele profesorului, mai ales pentru că îi plăcea foarte mult să alerge. De atunci au trecut 19 ani, toţi petrecuţi sub atenta îndrumare a celui care a descoperit-o.

Avea 16 ani când a cucerit primul titlu de campioană naţională, performanţă care i-a deschis noi orizonturi. “Se întâmpla în 2001, la Campionatul Naţional de Cros, la categoria junioare II, care s-a desfăşurat la Sfântu Gheorghe. După acest rezultat am fost selecţionată în lotul de atletism al României, în echipa de junioare I, de către antrenorul federal de atunci, Szolt Gyongyossy. Obiectivul îl reprezenta pregătirea pentru Campionatul European de Cros din Elveţia, prima competiţie internaţională la care am participat”.

De zece ani în lotul naţional

A rămas în Lotul României pentru a-şi reprezenta ţara şi oraşul la campionatele balcanice, europene şi mondiale, iar anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Rio. Calculând distanţa pe care a alergat-o până acum, în antrenamente şi concursuri, Paula Todoran susţine că se apropie de 100.000 de kilometri, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul circumferinţei Pământului.

image

FOTO facebook.com/Paula Todoran

Referindu-se la cele mai importante rezultate obţinute în cariera sa, atleta din Zalău aminteşte aurul balcanic la Maratonul de la Kavarna, Bulgaria, în 2010, şi titlul de campioană a României în proba de 20 km alergare pe şosea, de la Turnu Serverin, în 2006, când a stabilit recordul naţional la tineret. Această din urmă performanţă i-a asigurat selecţia în echipa României pentru a participa, în premieră, la un campionat mondial de senioare, la Debrecen, alături de două valoroase maratoniste ale lumii: Constantina Diţă (aur olimpic la Beijing 2008) şi Lidia Şimon (argint la JO Sydney 2000).

Condiţiile proaste de antrenament i-au provocat multiple accidentări

Despre greutăţile din cele aproape două decenii pe care le-a dedicat performanţei în atletism, Paula Todoran confirmă că nu au fost deloc puţine. Dacă ar fi să facă un clasament, pe primul loc ar pune, fără ezitare, accidentările. “Acestea au fost cel mai greu de depăşit. Recuperările în urma lor, stresul psihic prin care treceam în acele perioade mi-au consumat multă energie psihică”, precizează sportiva.

Potrivit afirmaţiilor sale, în majoritatea situaţiilor, acestea au fost cauzate de condiţiile proaste în care a fost nevoită să se antreneze: “Am încercat să fac abstracţie de acest lucru ani de zile, chiar dacă în multe situaţii ele au fost motivul accidentărilor mele repetate, am evadat în cantonamente în locuri bune de pregătire şi mi-am făcut de multe ori antrenamentele de intensitate pe unul din stadioanele din Cluj-Napoca”.

Dependentă de alergare

Tot la capitolul greutăţi, Paula aminteşte despre “verile petrecute singură cuc în internat ori perioadele de examene în care trebuia să învăţ mult şi, în paralel, să mă antrenez foarte bine”.
Şi pentru că performanţa cere nu doar multă sudoare şi talent, ci şi sacrificii, tânăra atletă spune că pentru sport a renunţat la întâlnirile cu colegii şi cu prietenii, la petrecerea sărbătorilor şi a duminicilor în familie, iar timpul liber şi l-a dedicat refacerii şi odihnei între antrenamente.

image

FOTO facebook.com/Paula Todoran

“Viaţa mi-a fost schimbată pas cu pas de practicarea sistematica a atletismului. Am ajuns să fiu dependentă de alergare şi să-mi lipsească atunci când, din diferite motive, nu o pot face într-o zi. În alergare mă simt ca într-un zbor planat în care poţi zâmbi, privi şi înţelege lumea”, mărturiseşte sportiva, adăugând că dacă ar lua viaţa de la capăt, ar face aceeaşi alegere.

Obstacolele nu au descurajat-o

În ciuda obstacolelor de care s-a lovit, Paula nu s-a descurajat şi a avut încredere în propriile-i forţe.

“Am trăit şi eu în multe curse sentimentul epuizării totale şi a trebuit să-mi impun mental mai mult decât autodepăşirea, respectiv trecerea peste toate barierele suferinţei şi ale limitelor fizice şi psihice ale organismului”. Paula Todoran, atletă

Aşa a reuşit să îşi îndeplinească visul de a ajunge la cea mai importantă întrecere sportivă a lumii. Calificarea nu a fost, însă, deloc uşoară, cu atât mai mult cu cât vorbim despre proba ce presupune alergare pe o distanţă de 42 de kilometri. “Rezultatul pe care l-am obţinut la Maratonul de la Sevilla (2 ore, 36 de minute şi 38 de secunde, în condiţiile în care baremul de calificare a fost fixat la 2 ore şi 45 de minute - n.red.) vine după ani mulţi de pregătire în proba cea mai lungă a atletismului: maratonul, o probă care implică şi riscul de a nu putea ajunge la linia de finiş.”

Participarea la JO Rio, un vis împlinit

“Orice sportiv de performanţă îşi doreşte, poate mai mult decât orice, să ajungă măcar o dată la Olimpiadă. Realizarea baremului de participare în proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Rio a însemnat pentru mine o mare bucurie, un moment de împlinire totală care, poate, răsplăteşte toate eforturile mele din cei 19 ani de atletism”, subliniază sportiva legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău.

image

FOTO facebook.com/Paula Todoran

Pentru competiţia din Brazilia, Paula Todoran şi-a propus să facă o cursă foarte bună, la finalul căreia să nu îşi poată reproşa nimic, “să pot spune: am dat totul din mine”.

Şi pentru că iubeşte atât de mult atletismul, zălăuanca este hotărâtă să continue acest sport şi după retragerea din zona de performanţă: “Dacă voi fi sănătoasă, mă veţi găsi pe listele de start şi la categoria veterani”.

Vă mai recomandăm:

Întrecere pe două roţi la „Sălaj Velo Tur”. Cine sunt cei mai rapizi ciclişti

Angajări la Poliţie. Cine sunt sportivii sălăjeni care râvnesc la epoleţi

FOTO - Zălăuanii au pedalat aproape 5.000 de kilometri pentru un oraş mai sigur

TenarisSilcotub a pus Zalăul în mişcare. Peste 2.000 de oameni au alergat la Ziua Sportului - FOTO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite