Povestea neştiută a lui Eduard, mezinul lui Albert Einstein. Cum a sfârşit fiul marelui om de ştiinţă
0Viaţa personală a remarcabilului om de ştiinţă care a dezvoltat teoria relativităţii nu a fost lipsită de necazuri. Cele mai mai probleme cu care s-a confruntat marele fizician au fost legate de mezinul său, Eduard.
Albert Einstein, unul dintre cel mai mari oameni de ştiinţă ai omenirii, a fost căsătorit de două ori şi a avut trei copii, toţi rod al primei căsnicii. Pe Mileva Maric, a cunoscut-o în 1898, pe vremea când erau studenţi la Institutul Politehnic din Zurich. Maric era cu patru ani mai mare decât el şi singura femeie care studia fizica la Institut. S-au căsătorit în 1903 şi pe parcursul celor 16 ani de mariaj au avut trei copii: Lieserl (decedată la vârsta de 1 an), Hans Albert şi Eduard.
Băieţii au locuit cu mama lor după divorţ, iar Einstein le-a asigurat sprijinul financiar necesar şi a avut o corespondenţă bogată cu amândoi pe parcursul copilariei. Hans Albert a călcat pe urmele tatălui, studiind la aceeaşi universitate şi obţinând o diplomă în inginerie civilă. Mai apoi şi-a luat doctoratul în ştiinţe tehnice şi a devenit profesor universitar în SUA.
Mezinul familiei, Eduard, a avut un destin mai puţin fericit. Născut în 1910, a fost un copil bolnăvicios, dar studios, talentat la muzică şi pasionat de psihiatrie, în special de scrierile lui Sigmund Freud. De altfel, a început să studieze medicina, din dorinţa de a deveni el însuşi un psihiatru. Planurile i-au fost date, însă, peste cap când a fost diagnosticat cu schizofrenie; avea doar 20 de ani, pentru la doi ani distanţă să fie instituţionalizat pentru prima dată într-un sanatoriu. Biografii tatălui său susţin că tratamentele pe care tânărul Eduard le-a primit i-au făcut mai mult rău decât bine. La rândul său, Hans Albert, era de părere că memoria şi abilităţile congnitive ale fratelui său au fost profund afectate de terapia electroconvulsivă la care a fost supus în sanatoriu.
În 1933, de teama ameninţările naziştilor, Albert Eistein a emigrat din Germania în Statele Unite ale Americii, şi nu şi-a mai văzut fiul cel mic niciodată. Dacă Hans Albert a reuşit să îşi urmeze tatăl peste Ocean, din cauza stării precare de sănătate. După externarea din spital, Eduard a fost îngrijit de mamă, pentru din după dispariţia acesteia, în 1948, să fie din nou internat, de această dată pentru totdeauna. A murit în 1965, din cauza unui atac cerebral, într-o clinică de psihiatrie din Elveţia.
Citiţi şi:
Povestea inventatorului genial chinuit de o boală psihică. A fost obsedat de microbi şi de cifra 3