Paraziţii intestinali la copii - care sunt simptomele care trebuie să îi alerteze pe părinţi - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paraziţii intestinali se regăsesc la copiii de toate vârstele, în special la cei care frecventează colectivităţile. Semnele prezenţei viermişorilor sunt uşor de observat şi nu trebuie ignorate, avertizează medicii.

Viermişorii şi paraziţii intestinali reprezintă o problemă serioasă în special pentru sănătatea copiilor, al căror sistem imunitar este mai sensibil.

Imediat ce micuţul intră în colectivitate, el este expus riscului de a dobândi o parazitoză, atenţionează specialiştii. Printre cele mai frecvente parazitoze se numără lambliaza, oxiuraza şi ascaridioza (limbricii).

Potrivit doctorului Sorin Chişbora, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, aceste afecţiuni prezintă atât simptome generale, cât şi simptome specifice fiecărui parazit în parte.

"În prima categorie intră inapetenţa, durerile abdominale difuze sau, uneori, cele periombilicale, greţurile, vărsăturile, paloarea, scăderea în greutate, erupţiile alergice ori senzaţia de amar", precizează pediatrul. Acesta recomandă părinţilor să nu ignore aceste simptome şi să se adreseze medicului, care va recomanda investigaţiile şi terapia corespunzătoare.

În ceea ce priveşte simptomele specifice, în cazul lambliazei apare diareea, iar la oxiurază, pruritul anal (senzaţia de mâncărime la nivelul anusului), ce se accentuează noaptea. Din păcate nu există niciun tratament care să ne protejeze copiii de aceşti "atacatori" şi nici nu se poate vorbi despre o imunitate dobândită în timp. Tocmai de aceea, dr. Chişbora susţine că trebuie pus un accent crescut pe profilaxie, respectiv pe respectarea igienei generale şi a alimentaţiei. Mai exact, să ne spălăm frecvent mâinile, să tăiem unghiile cu regularitate, să spălăm fructele şi să gătim igienic, cu prepararea termică suficientă a alimentelor.

Chiar şi cu respectarea acestor reguli, orice copil este potenţial parazitat după ce începe să meargă la creşă ori la grădiniţă. 

"Nu ar fi exagerat ca orice copil să urmeze o cură de deparazitare cel puţin o dată pe an, mai ales pentru lambliază, parazitul cel mai frecvent şi care nu se vede cu ochiul liber", apreciază pediatrul zălăuan. Viermii intestinali au un grad ridicat de contagiozitate, modul de contaminare fiind greu de evitat.

"Parazitozele trebuie tratate, însă acest lucru este deosebit de dificil de efectuat, întrucât vorbim despre nişte boli medico-sociale. Transmiterea lor în colectivitate şi între membrii familiei sunt greu de evitat, pentru că orice copil ia acesti paraziţi de la cineva şi îi transmite mai departe", subliniază dr. Sorin Chişbora. Prin urmare, dacă un copil a fost depistat cu parazitoză, ar fi indicat ca toţi membrii familiei sale să urmeze un tratament specific.

Vă mai recomandăm:

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite