Otrava din şaorma, cheeseburger, brânză topită şi cartofi prăjiţi. Ce mâncăm, de fapt, când alegem produsele de tip fast-food - explicaţiile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda gustului bun, produsele de tip fast-food ne pot face mult rău mai ales atunci când, presaţi de timp, apelăm foarte des la astfel de mâncare. Specialiştii spun că nu produsele în sine sunt „neprietenoase” cu sănătatea, ci felul în care sunt ele obţinute.

Tentaţia unei şaorme sau a unei porţii de cartofi prăjiţi crocanţi şi aromaţi este mare, mai cu seamă atunci când timpul sau bugetul nu ne permit un meniu mai sănătos. Specialiştii în nutriţie avertizează de ani buni asupra pericolelor asupra sănătăţii pe care le prezintă consumul - mai ales dacă el nu este doar ocazional - a acestui tip de mâncare. Cu toate acestea, restaurantele fast-food nu duc deloc lipsă de clienţi...

Potrivit nutriţionistului Marius Călinici, riscurile pentru sănătate, necuantificate încă exact, ar putea veni, în primul rând, dinspre originea alimentelor ce stau la baza acestor produse.

”Să ne referim, spre exemplu, la puii care sunt crescuţi în ferme intensive, hrăniţi, probabil, cu concentrate şi trataţi cu antibiotice şi care ajung să crească în câteva săptămâni cât puii de casă în luni”, explică doctorul Călinici.

Medicul spune că nici carnea de vită, folosită la burgeri, nu este ”scutită” de intervenţiile la care este supusă carnea de pui, aşa că riscurile de a mânca o şaorma cu carne de pui plină de pesticide sau medicamente sau de a mânca un burger cu carne de vită ”tratată” la fel este relativ egal.

Un alt risc vine din modul lor de preparare şi din substanţele care sunt adăugate. ”Îmbăierea în ulei încins nu este, cu siguranţă, cel mai prietenos mod de preparare a mâncării (uleiul încins conţine acroleină, cunoscută ca aldehidă acrilică şi propenal, o substanţă cu potenţial cancerigen - n.a.). În plus, dacă ne referim la cartofii prăjiţi, trebuie ştiut faptul că cei pregătiţi acasă - nici ei foarte prietenoşi cu sănătatea - sunt foarte diferiţi de cei de la fast food. Cei de la fast food au, pe lângă cartofi şi sare, şi ceva glucide (pentru aspectul care îl dau după caramelizare), dar şi acel aşa-numit condiment al gustului bun, monoglutamatul de sodiu, cunoscut şi ca E621”, explică el.

Adaosul de E-uri din sosuri

Un alt pericol pentru sănătate din produsele fast-food sunt sosurile care, de multe ori, nu au mai nimic în comun cu numele: maioneza nu mai este acel amestec de gălbenuş cu ou, iar ketchupul nu s-a prea... întâlnit cu roşiile sau cu ardeii.

”Maioneza este o grăsime emulsionată care conţine şi urme de oi. Are o întreagă listă de E-uri şi, chiar dacă nu s-a dovedit că fiecare în parte este periculos, efectul lor combinat ar putea pune probleme pentru sănătate”, spune medicul. La cheeseburger, brânza topită care se adaugă vine cu alte ameninţări pentru sănătate, reprezentate de modificările produse asupra proteinelor şi grăsimilor din brânză, prin procesul tehnologic. ”Brânza topită este unul dintre alimentele pe care nu le recomand apropiaţilor mei”, punctează Călinici.

Cât de mult este prea mult?

La fel ca şi în cazul altor alimentele considerate periculoase pentru sănătate, produsele fast-food nu pun probleme dacă sunt consumate cu măsură. ”În mod cert, nu este bine să se consume zilnic astfel de produse şi nici măcar ca numărul zilelor în care se consumă să fie mai mare decât cel în care nu se consumă. Există, însă, şi o susceptibilitate individuală care validează acel ”cât de mult este prea mult””, precizează nutriţionistul.


Dacă e bun, sigur îngraşă!


Bogate în grăsimi, glucide şi sare, produsele fast food au, în mod cert, efect devastator asupra siluetei, cu toate implicaţiile pentru sănătate ce decurg de aici. ”Se vorbeşte şi de o patologie digestivă - gastrite, hipertensiune arterială cauzată de excesul de sare, afecţiuni ale ficatului, ce pot fi puse în legătură cu consumul de astfel de produse. Dovezi evidente, însă, nu există”, spune specialistul.

Vă mai recomandăm:

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“




 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite