Olarii fac paradă la Zalău. Programul Târgului Olarilor
0La Zalău începe vineri, 19 septembrie, prima ediţie a Târgului Olarilor, eveniment ce va aduce în oraşul de la poalele Meseşului artişti din ţarp şi din străinătate. Tototodată, pe parcursul celor trei zile cât va dura evenimentul, vor fi organizate şi expoziţii cu ceramică veche, dar şi ateliere de lucru destinate micilor artişti.
”Zalăul, pe vremuri un foarte renumit centru de olari, a produs o ceramică decorativă mult apreciată de piaţa de atunci chiar şi la mari distanţe de la locul de producţie. Ornamentica acesteia, foarte bine identificată şi distinsă de tipologia celorlalte centre din ţară, a fost ceea ce a creat o marcă inconfundabilă din ceramica de Zalău. Un produs de cea mai înaltă clasă, ceramica de Zalău a fost foarte căutată şi de colecţionarii pasionaţi, încât şi astăzi o piesă de secol XIX are un preţ extrem de mare pe piaţa de antichităţi sau la casele de licitaţii. Muzeele, la rândul lor, cele din ţară şi cele din străinătate, clasează ceramica de Zalău ca fiind una dintre cele mai valoroase produse de ceramică tradiţională, iar din punct de vedere artistic aceasta este una dintre cele mai spectaculoase exemple de artă decorativă”, spune Szabo Attila, reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Evenimentul din weekend va da publicului interesat posibilitatea cunoaşterii acestei moşteniri culturale locale prin organizarea unei expoziţii de piese contemporane în stil tradiţional la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, respectiv la Muzeul de Artă Ioan Sima o expoziţie din piese de patrimoniu muzeal realizate la Zalău în secolul XIX şi început de secol XX. Totodată, vor fi susţinute prelegeri şi proiecţii de filme documentare din partea unor etnografi, muzeografi şi colecţionari despre ceramica de Zalău. Se va lansa şi volumul trilingv cu titlul „Ceramica de Zalău”, realizat de cercetători ştiinţifici şi muzeografi din Zalău şi Cluj-Napoca.
”Cum la Zalău târgul se ţine de secole de-a rândul în ziua de sâmbătă, astfel şi Târgul Olarilor va avea loc sâmbăta pe platoul din faţa Consiliului Judeţean unde doritorii vor putea achiziţiona obiecte de ceramică decorativă sau uzuală în stilul tradiţional al meşterilor de la Zalău. În cadrul programului de sâmbătă şi copiii vor putea modela lutul pe roata olarului. La muzeul de artă se vor mai întâlni specialişti în organizarea unor festivaluri şi târguri de olari din ţară şi din străinătate în cadrul unui schimb de experienţe. În continuare olarii îşi vor desface mărfurile şi duminica în parcarea din spatele primăriei în cadrul festivităţilor organizate cu ocazia Zilelor Maghiarilor din Sălaj”, completează Szabo.
Târgul Olarilor – program
Vineri
18.00 Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj
– expoziţie de vase ceramice şi concurs cu premii pentru olarii invitaţi. Deschide Pölös Andrea (Casa Tradiţiilor, Budapesta)
- lansarea cărţii Ceramica de Zalău (Editiura Porolissum, Editura Mega, 2014).
Prezintă dr. Camelia Burghele, muzeograf Mureşan Olimpia
- prelegeri: Ceramica de Zalău. Prezintă: dr. Tötszegi Tekla (Muzeul Etnografic al Transilvaniei) şi Dr. Sipos József, colecţionar;
Sâmbătă
09.00 – târgul olarilor pe platoul din faţa Consiliului Judeţean
10.00 – expoziţia din obiecte de patrimoniu: Ceramica de Zalău. Muzeul de Artă Ioan Sima
– schimb de experienţe: organizarea festivalurilor/târgurilor de olari
11.00 – program pt. copii pe platoul din faţa Consiliului Judeţean (modelare la roata olarului)
Duminică
09.00 – desfacere de mărfuri la târgul olarilor în parcarea din spatele Primăriei
15.00 – atelier de olărit pentru copii
17.00 – înmânarea diplomelor pt. câştigătorii concursului de olărit