Mult aşteptata motivare a deciziei de lăsare în libertate a unor persoane influente din Zalău acuzate de DIICOT de corupţie. Cum îşi justifică judecătorul hotărârea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul mai avea câteva zile până la pensie FOTO Adevărul
Judecătorul mai avea câteva zile până la pensie FOTO Adevărul

Probe bazate aproape exclusiv pe interceptări, timpul lung scurs de la fapte şi chiar de la sesizarea din oficiu - până la cererea privind arestarea preventivă. Sunt doar câteva dintre argumentele date de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Cluj în motivarea unei decizii din 28 februarie referitoare la cererea procurorilor privind arestarea preventivă a unor influente persoane din Zalău.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Cluj şi-a motivat decizia de respingere a cererii procurorilor DIICOT Sălaj privind arestarea preventivă a oamenilor de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban, a judecătorului Patriţiu Dărăban şi a celorlalte patru persoane inculpate într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii sălăjeni. Motivarea a fost redactată marţi, 29 martie, adică după mai bine de o lună de la pronunţarea hotărârii, deşi termenul recomandat în astfel de cauze este de 48 de ore.


Potrivit unui extras din încheierea motivată a deciziei, transmis de biroul de presă al Curţii de Apel Cluj, judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi motivează hotărârea prin formularea vagă a acuzaţiilor formulate de procurori, prin întârzierea cu care s-a făcut solicitarea referitoare la măsura arestării preventive, dar şi prin faptul că multe dintre acuzaţii se susţin aproape exclusiv pe interceptări telefonice. „Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu doar la data de 12 noiembrie 2015 ( filele 2-15, vol. I dosar de urmărire penală ) şi s-a solicitat arestarea doar în data de 27 februarie 2016, trecând câteva luni din momentul sesizării din oficiu”, se precizează în document.

 Un alt argument invocat este legat de probele existente la dosar, reprezentate de înregistrări telefonice. Magistratul a apreciat că acestea ar putea intra sub incidenţa celebrei decizii a Curţii Constituţionale a României din 16 februarie, care scoate în afara legii interceptările realizate în cauze penale cu sprijinul SRI sau al altor organe specializate ale statului. „Singura probă ar fi procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice din anul 2012 şi desecretizate la finalul anului 2015 dintre inculpatul… şi inculpatul … , probă susceptibilă de a fi analizată de către judecătorul de cameră preliminară prin prisma Deciziei nr. 51/ din 16 februarie 2016 a Curţii Constituţionale referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 142 alin. 1 C.p.p., probă care nu se coroborează cu alte probe administrate până în acest moment procesual”, se precizează în dreptul fiecărui inculpat.


Judecătorul mai reclamă încadrări juridice „discutabile şi criticabile”, dar şi faptul că, în cazul celor doi poliţişti, faptele ar fi fost investigate în 2012 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care a dispus în 2013 neînceperea urmăririi penale.

Contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj au contestat decizia Curţii de Apel Cluj la Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie imediat după pronunţare. Deşi de atunci a trecut o lună, instanţa supremă nu a judecat contestaţia, întrucât procurorii DIICOT Sălaj, neavând motivarea deciziei, nu îşi puteau motiva contestaţia. Odată publicată motivarea, procurorii vor putea depune la dosar şi documentul cerut, urmând ca magistraţii de la Bucureşti să ia o decizie definitivă în acest caz.

Reamintim că vizaţi de dosarul DIICOT Sălaj sunt oamenii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban, fiica primului dintre ei, Malvina Galiş, judecătorul Patriţiu Dărăban, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, fostul inspector şcolar general, actual director al Şcolii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Zalău, Ioan Abrudan, agentul de poliţie Marius Felician Fărcaş şi ofiţerul Gheorghe Vasile Zaha, ambii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj şi inspectorul vamal Dumitru Ioan Bode, fratele deputatului Lucian Bode (fost ministru al Economiei în guvernul MRU). Acuzaţiile formulate de procurori sunt constituire a  unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, fals intelectual.

Galiş şi Huluban, în centrul dosarului

În principal, ilegalităţile investigate în dosar sunt legate de procesul de lichidare a firmelor celor doi oameni de afaceri, Euro Card 2007 şi Euro Card 2000. Pe această componentă, sunt cercetaţi în stare de libertate trei lichidatori din Cluj Napoca, cei doi oameni de afaceri, precum şi judecătorul care a judecat procesul de insolvenţă, Patriţiu Dărăban, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, care ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare suspecte.

O altă latură a dosarului vizează infracţiuni de întocmire în fals a unor documente oficiale, după ce Ioan Galiş ar fi condus pe bulevardul Mihai Viteazu cu o viteză ameţitoare (114 kilometri pe oră), la puţin timp după ce a ucis un om într-un accident rutier produs tot din cauza vitezei (lângă RAR), iar în momentul în care a fost depistat şi prins de poliţişti, a convenit cu aceştia ca, pentru a nu rămâne fără permis, să fie încheiat procesul verbal pe numele fiicei omului de afaceri, Malvina. Acesta este unul dintre motivele pentru care tânăra a fost reţinută, vineri, de procurori. În arestul IPJ au ajuns, de asemenea, şi cei doi poliţişti care l-au scăpat pe Galiş de luarea permisului – ofiţerul Gheorghe Zaha şi agentul principal Marius Felician Fărcaş.

Tot în acest dosar, procurorii spun că sunt suspiciuni cu privire la fraudarea bacalaureatului, în legătură cu fiica lui Galiş. Ioan Abrudan, fost inspector şcolar general, l-ar fi asigurat pe omul de afaceri că absolventa va avea nota pe care şi-a doreşte, stabilind şi semnele pe care să le facă pe lucrare. În schimb, afaceristul ar fi oferit comisiei de examen o masă pe proprietatea pe care acesta o deţine la Bănişor. Ioan Abrudan se numără printre cei şapte reţinuţi în acest dosar.

De asemenea, în arestul IPJ Sălaj a ajuns şi inspectorul vamal Dumitru Ioan Bode, fratele deputatului (PNL) Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul MRU.

Vă mai recomandăm:

Decizie în dosarul caracatiţei corupţiei din Sălaj. Sunt vizaţi judecători, poliţişti, inspectori şi oameni de afaceri cunoscuţi

Verdict în cazul brânzei contaminate, incriminată în cazul îmbolnăvirilor din Argeş. DSVSA Sălaj disculpă firma producătoare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite